Megtelt a Phoenix első kemencéje

984

Az űrszonda múlt pénteken, a landolás után 12 nappal juttatott egy adag rögös talajt a TEGA műszer 4-es számú kemencéjének ajtajához. Mint ahogy arról korábbi cikkünkben szó volt, minden ilyen kemence bemenetét egy-egy rács védi. Ezek feladata az, hogy a nagyobb méretű szemcsék bejutását megakadályozzák, mivel azok eltömhetnék a műszer keskeny nyílását. Minden egyes ajtóhoz tartozik ugyanakkor egy mechanizmus is, amely megmozgatja a rácsot, hogy a kis méretű darabok bejutását elősegítse. A korábbi (június 6., 8., 9.) próbálkozások alkalmával csak csekély mennyiségű mintát sikerült a kemencébe juttatni, amely a vizsgálatokhoz nem volt elegendő.

A mostani művelet 10 másodpercig tartott. A TEGA műszert irányító Bill Boynton úgy véli, talán a rázkódások összesített hatása, vagy a pár napja a rácson fekvő anyag kohézióképességének megváltozása segíthette elő a sikert.

 

A TEGA műszer számítógépes rajza

Peter Smith, az Arizonai Egyetem munkatársa következőképpen nyilatkozott: "Valami nagyon szokatlannal találkoztunk a Mars felszínéről vett talajminták kapcsán, amit korábban még sosem láttunk. Érdeklődve várjuk az eredményt, hogy milyen kémiai és ásványi aktivitás okozhatta a részecskék ilyen mértékű összetapadását."

A Phoenixet irányító csapat tervei szerint a csütörtöki nap folyamán talajmintát juttatnak az optikai mikroszkóphoz is. Emellett nagy felbontású, színes panorámaképeket készítenek a leszállóegység környezetéről.

Forrás: NASA News Release, 2008.06.11.

Hozzászólás

hozzászólás