31 tonnás vasmeteoritot találtak Argentínában

4855

Nagytömegű, mondhatni XXXL méretű vasmeteoritot fedezett fel Carlos Ariel Cerrutti és Mario Ariel Vesconi, a chacói Csillagászati Társaság két tagja. A szeptember elején talált 30,9 tonnás példányt szisztematikus keresés eredményeként, vélhetően speciális mélykeresős fémdetektor segítségével fedezték fel kb. 5 m mélységben. A helyszín a meteoritos körökben jól ismert Campo del Cielo vasmeteorit lelőhely és krátermező, egész pontosan egy Gancedo nevű falu Argentina északi részén, Chaco és Santiago del Estero tartományok határán. A meteoritot munkagépek segítségével feltárták, kiemelték és tréleren elszállították a közeli meteorit témaparkba, ahol várhatóan szeptember 17-18-án mutatják be a nagyközönségnek egy csillagászati fesztiválon.

A Gancedo-vasmeteorit feltárás után.
A Gancedo-vasmeteorit feltárás után.

A helyszínen korábban is hatalmas mennyiségben találtak vasmeteoritokat. Az elemzések szerint 4-5 ezer évvel ezelőtt egy kiemelkedően nagytömegű vasmeteorit szakadt több darabra a Föld légkörében, majd talajt érve legkevesebb 26 db krátert ütött, melyek közül a legnagyobb 115 x 91 méteres. A meteorit darabjai 18,5 x 3 km-es ún. szórásmezőben terültek szét, az egészen apró méretűektől kezdve a több tonnás monstrumokig. A hullás utáni több ezer év nem múlt el nyomtalanul, napjainkban a Campo del Cielo meteoritok jó része a föld alatt található és erősen mállott (gyakorlatilag rozsdás) kérgű, megtalálásuk szakszerű keresést igényel. Gyakorlatilag azt láthatjuk, hogy az eredeti feketés színű olvadási kéreg megsemmisült, és a levegő nedvessége, eső stb. károsító hatása átalakította a meteorit kéreg közeli részeit.

A Campo delé Cielo meteoritmező.
A Campo delé Cielo meteoritmező.

Az eddig ismert legnagyobb tömegű önálló – tehát egy darabból álló – meteorit a 80 ezer éve hullott namíbiai 66 tonnás Hoba ataxit vasmeteorit, a második helyen a 10 ezer éve hullott grönlandi Ahnighito becenevű, Cape York közép-oktahedrites szerkezetű vasmeteorit áll 30,9 tonna tömeggel. Az 1969-ben felfedezett 37 tonnásra becsült „El Chaco” nevű Campo del Cielo példány volt sokáig a második legnagyobb tömegű önálló meteorit, de a közelmúltbeli pontosabb újramérés során 28,84 tonnásra „fogyott”, nyilván az első érték csak becslésen alapult. Így jelenleg a 30,8 tonnás „Gancedo” nevű, a  Campo del Cielo családhoz tartozó példány birtokolja a világ 3. legnagyobb tömegű önálló meteoritja címet.

A Gancedo-vasmeteorit kiemelés előtt és közben.
A Gancedo-vasmeteorit kiemelés előtt és közben.
A meteorit tréleren, úton a meteorit témaparkba- figyeljük meg a méreteit!.
A meteorit tréleren, úton a meteorit témaparkba. Figyeljük meg a méreteit!

A Campo del Cielo vasmeteorit anyaga 92,9% vas, 6,7 % nikkel, 0,4 % kobalt, 0,25% foszfor, némi vas-nikkel-szulfid és további nyomelemekkel, mint pl. Ge, Ga, Ir stb. Fontos tudni, hogy az ismert hullások kb. 4,5%-át adó vasmeteoritok, mindig tartalmaznak jelentős mennyiségű nikkelt, akárcsak Földünk magja. A meteorit geokémiai típusa IAB-MG, szerkezete szerint durva-oktahedrites, ami azt jelenti, hogy az alacsony Ni tartalmú alfa-vas (ún. kamacit) és a magasabb Ni tartalmú gamma-vas (ún. ténit) a nagyon lassú, 5-20 C fok/millió éves hűlési kristályosodási folyamat során viszonylag nagyméretűre, szélesre 1,3-3,3 mm-esre tudott hízni. Ez a vasmeteoritokra jellemző szerkezet jól látható a vágott felületek, speciális Nitol keverékes maratása (étetés) után, neve felfedezője után, Widmanstätten-mintázat.

Egy 1576-os feljegyzés említi elsőként a Campo del Cielo meteoritokat, miszerint a spanyol hódítóknak feltűnt, hogy az argentin őslakosok jó minőségű fémből készült, és állításuk szerint az „égből érkezett” anyagú fegyvereket használnak. A kormányzó megbízta de Miraval nevű kapitányát, hogy a lelőhelyet ismerő őslakosok segítségével expedíción járjanak utána a dolognak. A kapitány vissza is tért egy kisebb tömegű vasmeteorittal, de elmondása szerint a helyszínen egy hatalmas, sok tonnás vastömböt is talált, melynek, annak méretei miatt a Meson del Fierro (kb. „hatalmas vasasztal”) nevet adta. A helyszín később mint Campo del Cielo (Mennyek mezeje) lett ismert, mert az indiánok hite szerint a vasdarabok az égből hullottak alá. Sajnos a pontos megtalálási hely később feledésbe merült, és a Meson del Fierro elveszett. A következő feljegyzés 1774-ből való, amikor is újra felfedezték a meteoritikus eredetű fémet, és azt gondolták, hogy annak anyaga értékes ezüst lehet. A fém feldolgozása során kiderült, hogy vas, tehát számukra nem túl értékes. Ennek ellenére a spanyol haditengerészet egyik hadnagya kiásott egy hatalmas példányt, amit 14-18 tonnásra becsült. A leírások ráillenek az elveszett Meson del Fierróra. A hely ismét feledésbe merült, így a mai napig nem tudjuk biztosan, hogy a spanyolok mit is találtak a fákkal, bokrokkal tarkított, szavannaszerű, száraz mezőkön. 1803-ban felfedeztek egy 1 tonnás példányt, amiből 634 kg a British Múzeumba került.

A Campo del Cielo Widmanstätten-mintázata.
A Campo del Cielo Widmanstätten-mintázata.

Az 1900-as évek szisztematikus feltárásai nyomán újabb és újabb nagytömegű példányok kerültek elő, eddig összesen kb. 150 tonna mennyiségben, a pontos tömeg a szerencsevadászok miatt nem ismert. Ezzel a Campo del Cielo a jelenleg ismert legnagyobb össztömegű meteorithullás. Érdekesség, hogy 1992-ben napjaink leghíresebb meteoritvadásza és gyűjtője, az amerikai Bob Haag szerette volna megvásárolni gyűjteménye számára az akkor 37 tonnásnak becsült El Chacót. Az üzletet nyélbe is ütötte a meteorit tulajdonosával, majd megelégedetten indult a reptérre, ahol megdöbbenésére a hatóságok őrizetbe vették. Kiderült ugyanis, hogy az eladó nem a valódi tulajdonos volt, így Haag rövid időre argentin börtönbe került, a meteorit pedig vissza az eredeti helyére. Közben főleg amerikai meteoritgyűjtők és kereskedők több tonnányi mennyiséget szereztek belőle értékesítésre. Mivel nagy tömegben állt, és még áll rendelkezésre ma is, ezért az ára viszonylag kedvező, így kedvelt meteoritja minden komoly múzeumnak, gyűjtőnek. Az argentin kormány pár éve megelégelte az áldatlan állapotokat, és mint Nemzeti Kincset védelem alá helyezte a hullási helyszínt és a meteoritpéldányokat, ezért azok ára lassan, de biztosan ismét emelkedik. Jelenleg csak az elérhető belőle, amit a kereskedők korábban beszereztek. A Magyarországon őrzött legnagyobb példánya 27,5 kg-os, több kiállításon is megtekinthetők további Campo del Cielo meteoritok (pl. Zselici Csillagoségbolt Park, Zselic). (Forrás: http://hdpnoticias.com.ar/, IMCA, USA)

Hozzászólás

hozzászólás