Októberben ESO nyílt nap lesz a München melletti Garchingban

1991

2018. október 13-án, szombaton 11:00 és 18:00 óra között az Európai Déli Obszervatórium (ESO) nyílt napot tart a nagyközönség számára a németországi München melletti Garchingban működő központjában. Ez az esemény illeszkedik az egész garchingi kutatóközpont Nyitott Kapuk eseménysorozatába, melynek keretében több itt működő kutatóintézet is tárt kapukkal fogadja majd a látogatókat. Az ESO Supernova Planetárium és Látogatóközpont szokásos módon tart nyitva ezen a napon, ennek programja itt található.

Az ESO épületeinek az elhelyezkedését 39-es kód jelzi a kampusz térképén. Az ESO-központ megközelíthetőségéről itt található információ.

Néhány érdekesség a 2018-as programból:

  • Az ESO központi épületeinek megtekintése – a látogatókat végigkalauzoljuk az innovatív irodaépületeinken és műszaki létesítményeinkben. Megmutatjuk, miképp vetít az ESO mesterséges csillagokat az égboltra, láthatják a Rendkívül Nagy Távcső (Extremely Large Telescope – ELT) tükörszegmenseinek a prototípusait, és még sok mást.
  • Virtuális és 3D séták – a látogatók a virtuális térben ismerhetik meg az ESO néhány lélegzetelállító helyszínét és világelső műszereit.
  • Élő kapcsolat a Paranal és ALMA obszervatóriumokkal – az online kapcsolat révén a látogatók is belekóstolhatnak a chilei Atacama-sivatagban működő teleszkópokkal való észlelési munkába. A Paranal-hegyen működik az ESO Nagyon Nagy Távcsöve (Very Large Telescope – VLT), az ALMA obszervatórium pedig a világ legnagyobb csillagászati programja, amely a chilei Andokban 5000 m tengerszint feletti magasságban elterülő Chajnantor-fennsíkon működtetett 66 tányérantennából áll.
  • Planetáriumi műsorok – a látogatók megtekinthetik az ESO Supernova Planetárium egyik műsorát. Ehhez előzetes időpontfoglalás szükséges – lásd a naptárunkat.
  • Chilei relaxáció – lazítsunk néhány percet a chilei helyszíneinket ábrázoló diashow-ban gyönyörködve, megnyugtató zenei aláfestés mellett.
  • Előadások, podcastok és dokumentumfilmek – halljunk, lássunk és tudjunk meg még többet az ESO-ról!
  • Arcfestés, üstökösgyár, infravörös fényképezés, mesemondás és ajándékok a legkisebbeknek – a nyílt napon a gyerekeket is változatos programokkal várjuk. Arcfestés sokféle választható motívummal; üstököskészítés; infravörös fénykép a gyermekéről; bélyegkeresés jutalomért.
  • Napészlelés — ha az időjárás megengedi, biztonságos módon tekinthetjük meg távcsövön át a Nap korongját.
  • És még sok egyéb program…

A planetárium műsorai előzetes időpontfoglalással látogathatóak, a többi eseményre azonban nem szükséges előjegyzés. Bárki, aki ellátogat hozzánk ezen a napon, csatlakozhat bármelyik őt érdeklő programhoz. Az ESO büféjében könnyű frissítővel is szolgálni fogunk.

Forrás: ESO

Hozzászólás

hozzászólás