Önnek 1,6 petabájt új üzenete érkezett – a Pan-STARRS Obszervatóriumtól

5496

Az Amerikai Egyesült Államokban működő Space Telescope Science Institute (STScI) és a Hawai`i Egyetem Csillagászati Intézete (IfA) közzétették a Pan-STARRS (Panoramic Survey Telescope & Rapid Response System), a világ legnagyobb digitális égboltfelmérési programjának összes adatát. A most publikált második kiadás (DR2) 1,6 petabájtot tesz ki. Ez rengeteg adat. Kifejezhetnénk mennyiségét a Wikipédia teljes szövegállományának, vagy éppen az USA Kongresszusi Könyvtár adatbázisának többszöröseként (30 ezer, illetve 15), de talán a legkézzelfoghatóbb, ha szelfimértékegységben adjuk meg: ennyi adatot kétmilliárd szelfi tesz ki.

A Pan-STARRS Obszervatórium a Haleakalā csúcsán, Hawai`i Maui szigetén, naplemente idején. Forrás: Rob Ratkowski.

A Pan-STARRS Obszervatóriumban egy 1,8 m főtükörátmérőjű, 1,4 gigapixeles kamerával felszerelt távcső működik Hawai`i Maui szigeténnek Haleakalā csúcsán. Az IfA által vezetett, 2010-ben indult program keretében a Hawai`i-ról látható teljes égboltot felmérték öt színcsatornában, minden egyes égterületet csatornánként 12 időpontban lefedve. A felmérés célja mozgó, vagy változó fényességű, köztük tranziens égitestek azonosítása volt. Fontos cél volt a Földre potenciális veszélyt jelentő földsúroló kisbolygók azonosítása. A teljes felmérési program mintegy 4 évig tartott. Míg az adatbázis első kiadása égterületenként egy átlagolt felvételt tartalmazott, a most megjelent DR2-ben már az idődimenzió is vizsgálható, hiszen az összes egyedi felvétel hozzáférhetővé vált. A négy évre kiterjedő adathalmaz 3 milliárd egyedi égitestről – csillagokról, galaxisokról és számos egyéb égitestről – tartalmaz információt.

„A Pan-STARRS DR2 óriási csillagászati adatmennyiséget képvisel, ami alapján már eddig is rengeteg felfedezés született. Mégis, az eddigi eredmények csak kapargatták az adatokban rejlő lehetőségek felszínét. Most az egész csillagász közösség számára megnyílik az adatbányászat lehetősége, és a mélyben bizonyára ma még el sem képzelt kincsekre is bukkanhatunk” – lelkesedik Dr. Heather Flewelling, az IfA kutatója, a Pan-STARRS1 (PS1) adatbázis vezető tervezője. – „A világegyetemet egy dobozban nyújtjuk most át az érdeklődőknek, bárki belekukkanthat” – teszi hozzá Conrad Holmberg adatbázis fejlesztő.

„A Pan-STARRS1 felmérés adatai révén bárki hozzáférhet milliónyi felvételhez, továbbá milliárdnyi csillagot, galaxist és mozgó égitestet rendszerező katalógusokhoz” – magyarázza Dr. Ken Chambers, a Pan-STARRS Obszervatórium igazgatója. – „A földsúroló kisbolygók keresése során a Pan-STARRS számos felfedezést tett, a Naprendszeren átsuhanó `Oumuamua kisbolygótól a csillagok közt gazdátlanul kóborló planétákig; három dimenzióban térképezte fel a Tejútrendszer porfelhőit; azonosított számos új csillagáramlást; és a program keretében új típusú robbanó csillagokat, valamint a korai világegyetem sok távoli kvazárját fedeztük fel. Remélem, hogy más kutatók további érdekes felfedezéseket tesznek ebben a hatalmas adatbázisban, amelyek a mi figyelmünket elkerülték.”

Mozaikkép a Pan-STARRS1 összes felvételéből az obszervatóriumból elérhető teljes égboltról. A kép közepe az északi égi pólus, a pereme pedig -30 fok deklinációnál van. Forrás: R. White (STScI) és a PS1 Tudományos Konzorcium.

Az adatbázis tárolásához és kezeléséhez szükséges hardveres eszközöket a Space Telescope Science Institute működteti. Az adatbázis felhasználóbarát kezelőfelülettel áll mindenki rendelkezésére. Az égboltfelmérés adatai a Mikulski Archive for Space Telescopes (MAST) részévé váltak. A MAST a NASA összes optikai és ultraibolya megfigyelését elérhetővé teszi a nagyközönség számára. Így tartalmazza egyebek mellett a Hubble, a Kepler, a GALEX és a TESS űrtávcsövek publikus adatbázisait is. A Pan-STARRS a tizenkilencedik program ebben a rendkívül gazdag archívumban. A Pan-STARRS megvalósulásában kutatóintézetek és egyetemek nemzetközi hálózata vett részt. Magyar részről az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) is tagja a konzorciumnak.

Forrás: HubbleSite

Hozzászólás

hozzászólás