Elnyeri végső alakját a világ legnagyobb távcsövének harmadik tükre

5903

A világ legnagyobb égre szegeződő szeme, az ESO Rendkívül Nagy Távcsöve (Extremely Large Telescope, ELT) a maga nemében úttörő, az Univerzumot eddig soha nem látott részletességgel megmutató, öt tükörből álló optikai rendszerrel lesz felszerelve. A rendszer harmadik, M3 jelű tükre a gyártási folyamat kulcsfontosságú szakaszán jutott túl, amely után a francia Safran Reosc céghez szállították, hogy elvégezzék rajta a végső polírozást.

A legmagasabb optikai minőség biztosítása érdekében a gyártási folyamat minden szakaszában a lehető legnagyobb pontosság elérése szükséges, így az ELT tükreinek elkészítése rendkívüli technológiai kihívást jelent. Az M3 tükör nyers pogácsáját a német SCHOTT cég állította elő, a Zerodur® kerámiaüvegből öntött blokk mérete meghaladja a 4 métert, tömege pedig a három tonnát. Az M3 pogácsájának kiöntése és megfelelő alak létrehozása után a SCHOTT a tükröt a Safran Reosc céghez szállította, ahol elvégzik a teljes optikai felületen 15 nm-es pontosságot adó csiszolást és a polírozást.

Mérnökök vizsgálják az ELT harmadik tükrének pogácsáját (ESO/M. Cayrel)

Az M3 az ELT figyelemre méltó részegysége. A legtöbb nagy teleszkóp, köztük az ESO Nagyon Nagy Távcsöve (VLT) és a NASA/ESA Hubble-űrtávcső, csak két görbült felületű tükröt használ a kép előállítására, esetleg harmadikként egy síktükröt, amellyel a fényt a megfelelő fókuszba terelik. Az ELT esetében azonban a harmadik tükör is görbült felületű, mivel három ilyen tükör használatával nagyobb látómezőben érhető el jobb minőségű képalkotás, mint a kéttükrös kialakításoknál. Ez az elrendezés lehetővé teszi, hogy az ELT eddig nem tapasztalt minőségben képezze le az éjszakai égboltot.

Az ELT harmadik tükrének, az M3-nak a számítógépes képe (ESO (L. Calçada)/SENER)

Az ELT öt tükrének különböző alakja, mérete és szerepe van. Leglátványosabb az M1 jelű hatalmas, 39 méter átmérőjű konkáv tükör, amely 798 darab hatszögletű elemből áll össze. Ez gyűjti a fényt az éjszakai égbolt objektumairól, és tükrözi azt az M2 jelű másodtükörre. Az M1 felett függő 4,2 méter átmérőjű M2 a távcsőbe valaha beépített legnagyobb segédtükör lesz, de egyben a valaha előállított legnagyobb konvex tükör is. A fényt az M3-ra fogja visszatükrözni, amely egy felette elhelyezkedő deformálható síktükörre (M4) vetíti azt. A negyedik – a valaha készített legnagyobb adaptív – tükörnél  másodpercenként kb. ezerszer változtatható a tükröző felület alakja a légköri turbulencia által okozott pillanatnyi torzítások ellensúlyozására. A képet az M5 jelű sík billenőtükör fogja stabilizálni, és eljuttatni a műszerekbe.

Az ábra az ESO Rendkívül Nagy Távcsöve (ELT) 5 tükörből álló, úttörő koncepciójú optikai rendszerét mutatja. Mielőtt a tudományos műszerekbe jutna, a fény először a teleszkóp hatalmas, 39 méter átmérőjű konkáv, szegmentált főtükrére (M1) esik, majd utána két 4-méter osztályú tükörről verődik vissza, melyek közül az egyik konvex (M2), a másik pedig konkáv (M3). A maradék két tükör (M4 és M5) alkotja a beépített adaptív optikai rendszert, amely biztosítja, hogy a végső fókuszsíkban a lehető legélesebb kép jöjjön létre. Az M2 és M3 tükrök kiöntésére, foglalataik gyártására, valamint az M1 tükör érzékelőire vonatkozó szerződések ünnepélyes aláírására 2017 januárjában került sor az ESO garchingi központjában (ESO)

A következő animáció plasztikusan mutatja be, hogyan halad át a fény az E-ELT távcső úttörő koncepciójú öttükrös rendszerén. A fény először a 39 méter átmérőjű, 798 hatszögletű darabból összeálló, innovatív tervezésű főtükörről (M1) verődik vissza, majd a másodtükörre (M2) esik, amelynek 4 méteres átmérője mellett szinte eltörpül a La Silla Obszervatóriumban működő bármelyik ESO-távcső főtükre. Két tükör (M4 és M5) alkotja az adaptív optikai rendszert. Az egyedülálló tükörrendszer rendkívül jó minőségű képet fog alkotni.

Forrás: ESO, ann20003-hu – Bejelentések

Hozzászólás

hozzászólás