Jelentés Chiléből: a világjárvány miatti kényszerszünet után újra indult a tudományos célú működés a Paranalon

3125

A COVID-19 világjárvány okozta nem mindennapi körülmények miatt március végén az ESO felfüggesztette a tudományos célú tevékenységet az obszervatóriumaiban. Most azonban örömmel jelentik, hogy szigorú egészségügyi és biztonsági intézkedések mellett az ESO chilei Atacama-sivatagban található Paranal Obszervatóriumában korlátozott mértékben ugyan, de újraindult a tudományos célú tevékenység.

A világjárvány terjedése, illetve a hozzá kapcsolódó logisztikai, technikai és biztonsági korlátozások alapos elemzése után az ESO a VLT távcsőegyüttesnek helyet adó Paranalon szeptember elején megkezdte az előkészületeket az újraindításhoz. A művelet fokozatosan kerül végrehajtásra, a VLT távcsőegyüttes négy darab 8,2 méteres egységéből (UT) először csak kettővel indulnak újra az észlelések. Egyelőre a műszerek közül is csak kettő működik, az UT1-en az egyik legnépszerűbb eszköz, a FORS2, míg az UT2-n a UVES nagy felbontású spektrográf.

Paranal webkamera által 2020. szeptember 18-án készített felvételen az ESO VLT távcsőegyüttesének helyet adó platform éjszakai képe látható a COVID-19 világjárvány miatti néhány hónapos kényszerszünet után újra észlelő két távcsőegységgel. (ESO)

Izgalmas és fontos lépésről van szó, de a nem lanyhuló COVID-19 világjárvány miatt még ennél is fontosabb a munkatársak biztonságának szavatolása a továbbiakban is. Ennek érdekében a helyszínre való eljutással, az onnan történő elutazással, illetve a Paranalon végzett munkával kapcsolatban átfogó egészségügyi szabályozás lépett életbe. Ennek elemei például a fizikai távolságtartás biztosítása a közösségi terek átszervezésével, az arcot eltakaró maszk viselésének előírása ott, ahol a megfelelő fizikai távolság nem tartható fenn, illetve az egyidejűleg a helyszínen tartózkodók létszámának legfeljebb 30 főben történő korlátozása. Az ESO csúsztatott munkaidő-beosztást is kidolgozott a munkatársak fertőzési kockázatának csökkentése érdekében, és naponta egészségügyi ellenőrzéseket is végez.

A COVID-19 világjárvány okozta néhány hónapos kényszerszünet után az ESO VLT távcsőegyüttesének kettes számú egysége (UT2) szeptember 10-én, csütörtökön újra mozgásba lendült. A gördülékeny mozgás érdekében az ESO mérnöke, Matteo Pozzobon (a képen) kezdetben kézzel mozgatta a távcsövet. (Andreas & Angelika Photography)

A Paranaltól ötszáz kilométerre északkeletre, a Chajnantor-fennsíkon ötezer méter magasságban található APEX újraindításának előkészületei is zajlanak, a tudományos célú észlelések rövid időn belül ott is elkezdődnek. Chile Coquimbo régiójának központja, La Serena közelében, a Paranaltól hétszáz kilométerre délre található La Silla Obszervatórium továbbra is biztonsági üzemmódban marad, tudományos célú észleléseket nem végez.

A COVID-19 világjárvány okozta néhány hónapos kényszerszünet után az ESO VLT távcsőegyüttesének két egysége (UT1 és UT2) újra készen áll az éjszakai égbolt fürkészésére. (Andreas & Angelika Photography)

A nem az ESO kötelékébe tartozó csillagászok és a nagyközönség továbbra sem látogathatja a szervezet obszervatóriumait. Az ESO ezután is szorosan nyomon követi a járvány chilei alakulását, hogy meghatározhassa a teljes újraindítás következő lépéseinek lehetséges időpontjait. Mindazonáltal ha az egészségügyi és biztonsági megfontolások úgy kívánják, az ESO a Paranalon és az APEX-nél is visszatér a biztonsági üzemmódhoz. További részletek a tudományos közösségnek szóló bejelentésben az korlátozott mértékű tudományos célú működésről.

Forrás: ESO – ann20025-hu — Bejelentések

Hozzászólás

hozzászólás