Megaportré az Andromeda-ködről

1398

Óriástávcsőre óriáskamerát: a teljes Andromeda-köd elfér a Subaru távcső új kamerájának egyetlen felvételén.

Az Andromeda-köd (M31) látványa mindig is varázslatos élményt nyújt. Nem csupán azért, mert körülbelül 2,5 millió fényévnyi távolságával ez a legközelebbi, teljes méretű extragalaxis, hanem mert a jövője közös a saját Galaxisunkéval. Úgy 4 milliárd év múlva a jelenleg még különálló két csillagrendszer elkerülhetetlenül össze fog olvadni. A hátralevő időben azonban érdemes tovább gyönyörködni az Andromeda-köd sok száz milliárd csillagának halvány égi foltba összeolvadó fényében.

20130827_hsc_m31_portre_kep1

A Hawaii szigetén található Mauna Kea csúcsára épített japán Subaru teleszkóp a közelmúltban egy páratlanul részletgazdag felvételt készített extragalaktikus szomszédunkról. A kép elkészítéséhez használt eszköz, az úgynevezett Hyper Suprime-Camera (HSC) a maga nemében páratlan tulajdonságokkal rendelkezik. A leképező detektor 870 megapixeles és a teljes kamera egy szokatlanul nagy műszertartályt foglal el. A kamera látómezeje a Subaru teleszkópra szerelve 1,5 fokos, ami párját ritkítja a hasonlóan nagy felbontású eszközök között. A látómezőbe teljes egészében belefér az Andromeda-köd, így lehetőség nyílt lélegzetelállító részletességű felvétel készítésére. A teljes kép mindössze 36 megapixeles, „hordozható változata” az alábbi helyről tölthető le: http://www.subarutelescope.org/Topics/2013/07/30/fig1j.jpg.

20130827_hsc_m31_portre_kep2

A képet üres óráinkban érdemes részletesen áttanulmányozni és összevetni a saját Tejútrendszerünkről korábban készített nagy felbontású mozaikképekkel, amit például innen is letölthetünk http://www.gigagalaxyzoom.org/downloads.html.

A Hyper Suprime-Camera elnevezés bár első olvasásra kissé furcsának tűnik, a SUbaru PRIMEr focus CAMERA elnevezés rövidített formája. Az eszköz egy különálló berendezés, mely számos hi-tech alkotóelemből épül fel. A fókuszsíkbeli pontos leképezéséről egy 7 tagú lencserendszer gondoskodik, melyben a frontlencse átmérője 82 cm. A lencserendszer mögött 6 db színszűrőt tartalmazó szűrőváltó található. A zárszerkezet mögött elhelyezkedő, vákuumtartályba szerelt, -100 Celsius fokra hűtött, 116 darab egymás mellé épített CCD detektor által lefedett fókuszfelület átmérője 60 cm. A rendszer optikai minősége lehetővé teszi, hogy a leképezett csillagkorongok félátmérője kisebb legyen 0,2 ívmásodpercnél. A fókuszírozást és finombeállítást egy a csillagászatban egyre inkább terjedő mechanikai megoldás, a hexapod rendszer biztosítja. A HSC kamera határfényessége a g,r színekben 7 óra expozíciós idő után 27,7 -28,1 magnitudó.

20130827_hsc_m31_portre_kep3A legújabb szuper (hiper!) csillagászati eszközről részletes információk a http://www.naoj.org/Projects/HSC/forobservers.html webcímen találhatók.

Hozzászólás

hozzászólás