Rekordokat dönt a Parker űrszonda: soha nem jutott még ilyen közel ember alkotta eszköz a Naphoz

5640

A Parker az elmúlt napokban megdöntötte a Helios-2 1976-os rekordját.

A NASA Parker űrszondája (Parker Solar Probe) felbocsátása után két és fél hónappal máris beírta magát a történelembe: 2018. október 29-én megdöntötte a napközelség 43 millió kilométeres rekordját, amelyet még 1976 áprilisában állított be a német-amerikai Helios-2 űrszonda. A tervek szerint a Parker a jövőben még közelebb fog merészkedni, egészen a napfelszíntől mért 6 millió kilométeres távolságig.

Az animáció azt a pillanatot mutatja, amikor a Parker űrszonda 2018. október 29-én megközelítette a Napot. Forrás: NASA/JHUAPL

„Csak 78 nap telt el azóta, hogy a Parker napszonda útnak indult, és máris közelebb jutottunk csillagunkhoz, mint bármely más űreszköz a történelemben.” – nyilatkozta Andy Driesman, a projekt vezetője. A számítások alapján a Parker magyar idő szerint 2018. november 6-a hajnalban érte el az első perihéliumát (a pálya Naphoz legközelebbi pontját). A küldetés során az űrszonda várhatóan megdönti a leggyorsabb ember alkotta eszköz rekordját is. A rendkívül magas hőmérsékletnek és erős részecskesugárzásnak kitett űreszköz közeli megfigyeléseket végez a Napról, hogy még többet tudjunk meg csillagunk működéséről és Földünkre gyakorolt hatásairól.

A jobb oldali képen látható fényes pont a Föld, ahogy a távolodó Parker űrszonda 2018. szeptember 25-én látta. Forrás: NASA/Naval Research Laboratory/Parker Solar Probe

A Parker szonda műszereiről az indítás alkalmával ebben a cikkben számoltunk be. További információk és animációk a Parkerről a NASA honlapján érhetők el.

Hozzászólás

hozzászólás