Új gömbhalmazokat fedezett fel a VISTA

945

A Tejútrendszer középpontjának környezetében található objektumok az optikai hullámhosszakon nem, vagy csak alig láthatók a centrum körül, illetve a Galaxis fősíkjában koncentrálódó por árnyékoló hatása miatt, jól detektálhatók azonban az infravörös tartományban. Éppen ilyen vizsgálatokra – infravörös égboltfelmérésekre – tervezték és építették az ESO VISTA nevű 4,1 méteres teleszkópját, ami a világ legnagyobb ilyen célú távcsöve.

A VVV (VISTA Variables in the Via Lactea) felmérés keretében nemrégiben majdnem száz új nyílthalmaz azonosítását jelentették be, néhány hete pedig két új gömbhalmaz detektálásáról számolt be a Dante Minniti (Pontificia Universidad Católica de Chile) és Philip Lucas (Centre for Astrophysics Research, University of Hertfordshire) által vezetett VVV csoport az argentin és chilei csillagászati szervezetek első, az argentinai San Juan városában rendezett konferenciáján. Az új felfedezésekkel 158-ra nőtt a Tejútrendszerben ismert gömbhalmazok száma, ezt megelőzően utoljára 2010-ben találtak új gömbhalmazt csillagvárosunkban.

Az új felfedezések egyikét, a VVV CL001 jelzéssel ellátott gömbhalmazt mutató felvétel. A képet a jobb oldali részen látható UKS 1 jelzésű gömbhalmaz dominálja, de a bal oldali részen, a fényes csillagtól körülbelül 2 óra irányában jól kivehető az új halmaz is. Azt, hogy miért maradhatott ilyen sokáig rejtve, illetve a detektálás nehézségét jelzi, hogy sokáig éppen az UKS 1 volt a leghalványabb ismert gömbhalmaz a Tejútrendszerben.
[ESO/D. Minniti/VVV Team]

Nem elképzelhetetlen, hogy az UKS 1 és a VVV CL001 gravitációsan kötöttek. Ha ez így van, ez a páros lenne az első kettős gömbhalmaz a Galaxisban. Természetesen az is lehet, hogy a két objektum csak egy irányban látszik és térben valójában messze vannak egymástól.

A kép közepén látható csillagsűrűsödés a VVV CL002 jelzéssel ellátott, szintén új gömbhalmaz, ami valószínűleg a Tejútrendszerünk középpontjához legközelebbi ismert gömbhalmaz is egyben.
[ESO/D. Minniti/VVV Team]

A két gömbhalmazon kívül a kutatók egy új nyílthalmaz felfedezését is bejelentették. A VVV CL003 jelzésű objektum különlegessége, hogy körülbelül 15 ezer fényévvel messzebb van, mint a gömbhalmazok, ez pedig azt jelenti, hogy a Tejútrendszer átellenes oldalán helyezkedik el. A VVV CL003 az első, a Galaxis túloldalán felfedezett nyílthalmaz!

Talán ebben az esetben a legnehezebb észrevenni a halvány csillagok enyhe sűrűsödését a kép centruma körül. A VVV CL003 jelzésű nyílthalmaz a Tejútrendszer átellenes részén található.

[ESO/D. Minniti/VVV Team]

A képek a J (kék színnel kódolva), a H (zöld szín) és a Ks (vörös szín) közeli infravörös szűrőkön keresztül rögzített felvételek számítógépes kombinációi, a teljes VISTA-látómezőnek csak egy kis részét mutatják.

Forrás:

Hozzászólás

hozzászólás