Utazzon térben és időben 400 évnyi bolygótérkép segítségével

3515

A térképek fontos szerepet játszanak környezetünk és a még felfedezésre váró helyek megértésében, így nem csoda, hogy az emberek már több száz éve foglalkoznak Naprendszerünk más égitestjeinek feltérképezésével is.

Most pedig a 2200-at is meghaladó mennyiségű térkép, melyek elkészítési ideje több mint 400 évet ölel fel, egyetlen honlapon került összegyűjtésre, melyet a szeptember közepén, Berlinben megrendezett European Planetary Science Congress konferencián mutattak be. A Digital Museum of Planetary Mapping nevet viselő weboldalon a képeket az elkészítésük évtizede alapján, a bemutatott égitest alapján vagy a térkép típusa alapján is szűrhetjük.

Ez az 1979-es NASA holdtérkép az egyike annak a több mint 2000 bolygótérképnek, melyet az új honlapon megtekinthetünk (NASA).

“Olyan átmeneti időszakban élünk, mikor a statikus térképek, melyek az elmúlt 400 évet meghatározták talán végleg el is fognak tűnni, ahogyan a digitális térképes rendszerek és eszközök átveszik a helyüket.” – mondta Hargitai Henrik, az Eötvös Loránd Tudományegyetem bolygótérképésze, a honlap egyik társ-alkotója.

“A digitális platformokon lassan azt is nehéz definiálni, hogy mit tekintünk ‘térképnek’, nem pedig csak egymásra rétegezett térbeli adatoknak.” – mondta. Hargitai hozzáfűzte, hogy lenyűgözi az ilyen térképeknek a puszta mennyisége, és az is, hogy olykor milyen nehéz ezeket megtalálni.

Jelenleg a legrégebbi hozzáférhető térkép a honlapon egy kézi vázlat, melyet a Hold felszínéről készítettek 1600 és 1603 között, teleszkóp segítsége nélkül. Ez igen messze van a például 2011-es holdtérképtől, mely a Lunar Reconnaissance Orbiter keringőegység adatai alapján készült.

A Földről jelenleg csak egy bejegyzés van, egy 1869-es fekete-fehér rajz, mely Afrikát, Eurázsiát és Ausztráliát hasonlítja a Marshoz, míg a Hold és a Mars mindketten sok képpel büszkélkedhetnek. Számos más bolygóról is találhatunk azonban bejegyzéseket, a Jupiter négy legnagyobb holdjának 1940-es elmosódott megfigyeléseitől a Titán 2010-ben készült glóbuszáig.

A gyűjtemény kiemel egy sor különböző típusú térképet, köztük tapinthatóakat és gyerekeknek készülteket is. Némely bejegyzés további érdekességeket is bemutat, mint például egy sor fényképet, melyek a Mariner 9 adataiból készített nagy Marsgömb elkészítését mutatják be.

A borítóképen az Io gömbje látható a Kemenes Vulkánparkban, Celldömölkön.

Forrás: space.com

Hozzászólás

hozzászólás