Változik a Jupiter mágneses tere

7817

Először figyelték meg Földön túli belső mágneses tér szekuláris (hosszútávú) változásait a NASA Juno űrszondájának kutatói. A mérési eredmények szerint a Jupiter mágneses terének változásait valószínűleg a mélyre lenyúló légköri szelek hajtják. A felfedezés nem csak a gázóriás belső szerkezetének, például légköri dinamikájának, hanem a Föld mágneses terének változásainak megértéséhez is közelebb visz minket. A kutatócsoport eredményeit május 20-án a Nature tudományos folyóiratban publikálta.

„A szekuláris változások megfigyelése évtizedek óta a planetológusok kívánságai között szerepelt” – mondta Scott Bolton, a Juno vezető kutatója. „A felfedezés kizárólag a Juno elképesztően pontos tudományos berendezéseivel, valamint pályájának különlegességével születhetett meg, hiszen a szonda igen közel kering a Jupiter mellett, ahogy elhalad a sarkvidéktől sarkvidékig.”

Egy bolygó mágneses terének karakterizálásához közeli mérések szükségesek. A Juno kutatói korábbi NASA missziók (Pioneer 10 és 11, Voyager 1 és Ulysses) adatait vetették össze a Jupiter mágneses terének egy új modelljével (JRM09). Ez az új modell a Juno első 8 jupiterközelítésének mágneses mérései alapján készült.

A Jupiter Nagy Vörös Foltját és turbulens déli féltekéjét bemutató páratlan felvétel a NASA Juno űrszondájának jóvoltából. A felvétel elkészítéséhez három megközelítésre volt szükség összesen 5 nap leforgása alatt. (NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill)

Az eredményeket nézve a kutatók arra bukkantak, hogy a Pioneer űrszonda méréseitől kezdve a Juno legfrissebb adataiig a Jupiter mágneses tere apró, de jellegzetes módon megváltozott.

„Ilyen csekély eltéréseket találni valami olyan hatalmas dologban, mint a Jupiter mágneses tere, nem volt egyszerű feladat.” – mondta Kimee Moore, a Juno kutatócsapatának tagja. „Több mint négy évtizednyi mérési adat állt rendelkezésünkre, hogy meg tudjuk erősíteni, a Jupiter mágneses tere valóban változik az időben.”

Miután a Juno kutatócsoportja bebizonyította, hogy a szekuláris változás jelensége valós, annak okait kezdték keresni. A Jupiter atmoszférikus (vagy zonális) szeleinek hatása magyarázza legjobban a tér módosulását. Ezek a szelek a bolygó felszínétől több mint 3000 km mélyre lenyúlnak, ahol az óriás belseje gázból nagy vezetőképességű, folyékony fémbe megy át. Úgy gondolják, hogy ezek a szelek nyírják a mágneses teret, megnyújtva és a bolygó körül körülhordozva ezzel az erővonalakat.

A Jupiter mágneses terét bemutató animáció egy kimerevített képkockája. Ezen megfigyelhető a Nagy Kék Folt, az emberi szem számára láthatatlan mágneses erővonal csomópont a bolygó egyenlítőjének közelében. A szürke vonalak a mágneses erővonalakat testesítik meg, a színek mélysége pedig a mágneses tér erősségét jelentik. A sötétvörös és sötétkék területek erősen pozitív, vagy erősen negatív teret jelentenek. (NASA/JPL-Caltech/Harvard/Moore et al.)

Sehol sem volt nagyobb szekuláris változás megfigyelhető, mint a bolygó Nagy Kék Foltjánál, mely a Jupiter egyenlítőjéhez közeli tartományon elhelyezkedő intenzív mágneses erővonal csomópont.

„Elképesztő, hogy egyetlen keskeny mágneses „hot spot„, a Nagy Kék Folt lehet a felelős a Jupiter mágneses terének szekuláris változásaiért, de a számok ezt mutatják.” – mondta Moore. Az új felfedezés alapján a kutatók várják a további bolygóközelítéseket, hogy a Jupiter globális mágneses változásait is feltérképezzék. Ezek az új ismeretek a földi mágneses teret vizsgálók számára is fontosak lehetnek, hiszen még a saját bolygónk is számos megoldatlan rejtélyt tartogat.

Forrás: NASA JPL

Hozzászólás

hozzászólás