A NASA kiválasztotta az új holdbázis első tudományos műszereit

9139

Az Amerikai Egyesült Államok Űrügynöksége, a NASA a 2019-ben meghirdetett Artemis nevű ambiciózus holdprogramja keretében 2024-ig vissza szeretne térni a Holdra, eljuttatva az első női és a következő férfi űrhajóst égi kísérőnk déli pólusára. Ez a nemzetközi tudományos és üzleti partnerek bevonásával megvalósuló program a 2030-as évekre tervezett emberes marsutazás előkészítéséül is szolgál.

Az Artemis-program hat pilléren fog nyugodni: a küldetések kiinduló állomásán, a Kennedy Űrközpontban jelentős fejlesztéseket hajtanak végre; az űreszközök és űrhajósok Holdhoz való eljuttatása a Space Launch System (SLS) nevű, eddigi legnagyobb teljesítményű hordozórakéta feladata lesz; az űrhajósok holdutazás alatti létfenntartásáról a négy személy befogadására képes Orion űrhajó fog gondoskodni; az asztronautákat a Hold körül alacsony pályán keringő Gateway űrállomás fogja várni; az űrállomásról többször felhasználható leszállóegységekkel fognak a felfedezők a Hold felszínére jutni; a Holdon uralkodó barátságtalan körülmények kivédése új generációs űrruhák feladata lesz.

A NASA Lunar Gateway űrállomása a Hold mellett, balról a dokkoláshoz készülő Orion űrhajóval. Forrás: NASA.

A Gateway első moduljait 2022-ben tervezik a Holdhoz indítani. Ez az űreszköz az űrhajósok befogadása, létfenntartásuk és biztonságuk szavatolása mellett tudományos feladatokat is el fog látni. Az űrállomást periodikusan fogják lakni a Holdhoz utazó asztronauták. A NASA szakemberei az elmúlt napokban választották ki az űrállomás első két tudományos műszerét, melyek az űridőjárást és a Nap sugárzási környezetét fogják vizsgálni.

„A Gateway megépítése üzleti és nemzetközi partnereink részvételével a fenntartható holdkutatás és az Artemis-program kritikus eleme” – kezdi Jim Bridenstine, a NASA ügyvezető igazgatója. – „A Gateway a robotikus és emberi holdkutatás Hold körüli bázisa lesz, ami közvetít felénk a Hold felszínéről, valamint felkészít bennünket a következő hatalmas lépésre – az emberes marsutazásra.”

A sugárzásfigyelő műszercsomagot az Európai Űrügynökség (European Space Agency – ESA) fogja megépíteni. Ezek a detektorok fontos szerepet játszanak majd az űrhajósok biztonságos létfenntartásában azáltal, hogy folyamatosan felügyelik az emberek sugárzási kitettségét az űrbázis speciális pályája mentén.

Az űridőjárást monitorozó műszert a NASA készíti. Ennek feladata a napszél-részecskék megfigyelése lesz. Minél jobban eltávolodunk a Földtől, annál nagyobb problémát jelenthetnek mind az emberekre, mind a gépekre nézve az időnként heves és nehezen előrejelezhető napkitörések. Ezekről a jelenségekről fog adatokat gyűjteni a műszeregység, így segítve a pontosabb űridőjárás-előrejelzéseket, ami a Hold körül és annak felszínén dolgozó, valamint a Marshoz utazó űrhajósok számára is kritikus információval fog szolgálni.

„A Nap és környezete rendkívül változékony. Ez a műszercsomag a csillagunk által kibocsátott részecskék és sugárzási energia megfigyelésében lesz a segítségünkre. Mindez a holdi és később a marsi űrhajósokra leselkedő veszélyek csökkentése érdekében szükséges” – fejti ki Thomas Zurbuchen, a NASA tudományos igazgatója. – „A környező világűr megismerése mellett az előrejelzési képességeink is fejlődni fognak, támogatva a jövőbeli Artemis-generáció űrutazásait.”

A Gateway további fedélzeti műszereit a későbbiekben fogják kiválasztani. Ezek mind olyan eszközök lesznek, amik profitálhatnak az űrállomás különleges helyzetéből, mivel az ottani körülmények sem a Földön, sem a Nemzetközi Űrállomáson nem reprodukálhatóak tökéletesen.

„Rendkívüli pillanat ez az űrkutatás történetében. A NASA közelebb áll a Holdra való visszatéréshez, mint az Apollo-program óta valaha” – zárja gondolatait Bridenstine. – „Amerika vezetésével újra eljutunk a Holdra, de ezúttal velünk tart az egész emberiség is, hogy hosszú távon maradhassunk, és felkészülhessünk a Mars meghódítására.”

Forrás: NASA

Hozzászólás

hozzászólás