Használd a világ legnagyobb távcsöveit – a tanteremből

1449

2005. december 3, szombat, 10:30-18:00
ELTE TTK lágymányosi kampusza
(Pázmány P. sétány 1/a, hetedik emelet (7.13-7.14-7.15 termek)

Program:

  • 10:30-11:00 Regisztráció
  • 11:00-13:00 A HOU program bemutatója (Rich Lohmann) Helyszín: 7.14
  • 13:00-14:30 Ebédszünet (Az egyetemi büfék zárva tartanak. A legközelebbi éttermek villamossal érhetők el, kb. 15 perc alatt, a Móricz Zsigmond körtér irányában)
  • 14:30-16:30 Gyakorlati bemutató azon tanárok számára, akik használni szeretnék osztályukban a programot. Helyszín: 7.13 (számítógépterem)

A „HANDS ON UNIVERSE” (HOU) globális csillagászati oktatási projektben mostantól magyar tanárok és diákok is részt vehetnek. (http://handsonuniverse.org). Az érdeklődőknek rövid kurzust szerveznek angol nyelve, amelyet a HOU alapítója, Rich Lochmann (Californiai Egyetem, Berkeley) tartja.

A HOU-t a Lawrence Livermore Laboratórium (Berkeley, USA) fejlesztette ki. Lényege, hogy a diákok az interneten keresztül oktatójuk segítségével távirányított távcsövekkel végezhetnek megfigyeléseket. A diákok állítják be a távcsövet, annak expozíciós idejét, a kész fotókat később tanáruk segítségével elemzik, végezhetnek rajta méréseket. A kurzusról film is készült a Discovery Channel számára, egy korábbi 3 perces rövidfilm innen letölthető: http://pdg.lbl.gov/~pequenao/hou.html. A film azt mutatja be, hogy egy kaliforniai diák hogyan fedezett fel véletlenül egy szupernovát a HOU keretében készített fényképen – a saját tantermében.

A HOU-ban jelenleg 15 ország 1500 tanára és kutatója vesz részt, most Magyarország „meghívásos alapon” csatlakozhat a programhoz. A diákok a képek elemzéséből kapott eredményeiket publikálhatják is a Student Astrophysical Journal című angol nyelvű folyóiratban. A HOU programban részt vevők egymás fotóit és eredményeit is használhatják.

A kurzust a Hands On Universe (Berkeley, California, USA) és az ELTE TTK Kozmikus Anyagokat Vizsgáló Űrkutató Csoportja közösen szervezi, részvétel ingyenes. További információ: Samantha Staley (samanella@hotmail.com) (HOU, angolul) vagy Hargitai Henrik (hargitai@emc.elte.hu), magyarul. A programról további gyakorlati képzések lesznek december 5. hétfőn és 6. kedden délután 16-18 óráig kisebb csoportoknak, később meghatározandó helyszínen. Mivel a tervek szerint max. 30 fő vehet részt a kurzuson, kérjük, hogy előre regisztráljanak a hargitai@emc.elte.hu címen (egy e-mailben küldjék el nevüket és részvételi szándékukat).

Hozzászólás

hozzászólás