Programajánló: asztrofotós kiállítás nyílik a Magyar Természettudományi Múzeumban

4741

Ezúton szeretnénk meginvitálni a hírportál olvasóit egy lenyűgöző és a világon is ritkaságszámba menő asztrofotós kiállítás megtekintésére. A Magyar Asztrofotósok Egyesülete hagyományosan az őszi időszakban mutatja be a nagyközönség számára a hozzájuk beérkezett képekből készült nagyszabású válogatást. Hazánkban ilyen léptékű csoportos asztrofotó-kiállítás először a Csillagászat Nemzetközi Évében (2009) volt, a Magyar Csillagászati Egyesület szervezésében. Gondoljunk csak bele, hogy azóta milyen robbanásszerű fejlődésen ment keresztül a digitális technika: mennyi új és rendkívül tehetséges asztrofotós több ezer képe gyűlt össze az elmúlt években. 

2018-tól kezdődően bárki számára lehetőség nyílt arra, hogy a csillagászati témájú fényképeit a Magyar Természettudományi Múzeum falain viszontláthassa, amennyiben a képválogatásra felkért zsűri szerint is értékes és látványos az alkotása. Erre, a szokásosnál összetettebb zsűrizési feladatra érthetően nemzetközileg díjazott, elismert asztrofotósokat kértek fel.

Éder Iván megnyitója a 2019-es Csillag-Képeken.

A Csillag-Képek elnevezésű országos asztrofotó-kiállítás tehát nagyszerű lehetőség a kezdők számára is. Itt nem egyének versengenek, hanem a közösség mutatkozik be. A zsűrinek évről évre egyre nehezebb dolga van, hiszen a képek szakmai értéke mellett fontos szempont az is, hogy a lehető legtöbb asztrofotóst örvendeztesse meg azzal, hogy egy ilyen neves intézmény látogatói csodálhatják a munkáját. A megnyitó pedig kiválóan alkalmas arra, hogy az asztrofotós közösséget összehozza, rég nem látott ismerősök találkozhatnak, de megismerkedhetnek egymással az eddig csak névről/nickname-ről ismert fotósok is.

A 2021. október 16-án (szombaton), a Magyar Természettudományi Múzeumban megnyíló Csillag-Képek 2021 kiállításon az elmúlt évekhez hasonlóan valamivel több mint száz asztrofotó lesz látható 67 asztrofotóstól. A szervezők három témakörben várták a fényképeket az alkotóktól: asztrotájképek, a Naprendszer objektumai és mélyég-objektumok. A legjobb felbontású és minőségű felvételeket, akár méteres nyomatokon is szemügyre vehetjük!

Soponyai György kiváló analemmáját is megtekinthetik a látogatók (Mogyoród, 2020–2021, Canon EOS 5D Mark II, Sigma EF 8/4,0, előtér: 3 x 1/200 sec, f/18, ISO 100 napkorongok: 1/8000 sec, f/4.0, ISO 100).

A tavalyi évtől kezdődően a kozmosz csodáinak élményét haza is vihetjük. Igen, az otthonunkba is beköltözhet a tárlat összes képe, azzal a különbséggel, hogy nem a falra kell akasztani azokat, hanem a polcunkon helyezhetjük el. A Csillag-Képek évkönyv a megnyitó napjától elérhető, megvásárolható lesz. A könyv nem csak gyönyörködtet, hanem a képleírások révén tanít is, ajándéknak is kiváló.

Kereszty Zsolt „A Mars egy éve” című fényképét szintén szemügyre vehetjük (Győr, 2020–2021, Celestron C14 Edge HD OTA, ZWO ASI 462 MC + ZWO ADC, Fornax 152, szűrők: Baader UV+IR cut + Astronomik ProPlanet 742 infra).

Jelen sorok írásakor a szervezők bizakodóak a megnyitóval kapcsolatban, de hát ki gondolta volna a 2019-es eseményen, hogy 2020-ban az akkor hatályos jogszabályoknak megfelelően online megnyitót kell tartani… Jó lenne, ha ez többé nem fordulna elő. A vírushelyzet további változásokra késztette a szervezőket: azok számára, akiknek a kialakult körülmények miatt nem volt lehetőségük személyesen megtekinteni a képeket, a szervező egyesület egy online böngészhető tárlatot hozott létre. Ez persze nem helyettesíti a személyes jelenlétet, de mégis bárki betekintést nyerhetett a képanyagba. Kedvcsinálóként látogassanak el a 2020-as Csillag-Képek online felületére!

A tavaly Greenwich-ben díjazott Tóth Bence NGC 7822-ről készült képe is a múzeum falait díszíti idén (Gödöllő, 2021. január, 200/800 mm-es Newton reflektor, ZWO ASI 294 MM Sky Watcher EQ6-R Pro GoTo, 12 óra Hα, 7 óra SII, 7 óra OIII).

Arra biztatunk mindenkit, hogy látogassák meg a kiállítást, amely 2021. november 9-ig lesz megtekinthető a VIII. kerületi Ludovika téren található intézményben.  Ezt követően az ország különböző helyein vándorkiállítás keretein belül mutatják be a képeket.

További információk:
https://magyarasztrofotosok.hu/programok/kiallitas2021/

Hozzászólás

hozzászólás