Csatári napéjegyenlőség

887

A tavaszi napéjegyenlőség nem csak derült időt hozott, hanem a Hold és a Fiastyúk látványos együttállását is.

Ladányi Tamás, Csatár

A tavaszi napéjegyenlőség napja – az őszihez hasonlóan – kellemes asztrofotós meglepetést tartogatott: Holdunk a Fiastyúk mellett haladt el, amely látványos együttállást eredményezett. Fedést ugyan csak bolygónk túloldaláról lehetett megfigyelni, de az égitestek szoros közelsége így is kedvező kompozíciós lehetőségeket ígért.

Az alkonyati időszak nem sok jóval kecsegtetett; a szeles, felhős időben néhol kibukkant ugyan az öt napos Hold sarlója, de a környező csillagokból vajmi kevés mutatkozott. A családi kötelezettségek letétele után fogadtam Landy-Gyebnár Mónika hívását, hogy a nyugati országrész már derült, így jó eséllyel indulhatunk útnak néhány szép fotó reményében. Útközben esett választásunk a Veszprémhez közeli Csatár-hegyre, melynek kápolnája látványos kulisszaként szolgálhatott az égi eseményekhez.

2010w12-nagy

A helyszínre érkezve csodálatos derült ég fogadott minket, és az előzetes számításom is beigazolódott; a kiszemelt égitestek épp a kis barokk kápolna felett ragyogtak. Szolid színeket csempészett a képbe a közeli város világítása, amely az épületnek adott finom derítést, és a vonuló felhőzet, amelyen a holdfény elhajlásának következményeként érdekes koszorújelenséget figyelhettünk meg.

Hozzászólás

hozzászólás