A Feketeszem-galaxis a Bereniké hajában

1536

A Feketeszem-galaxis a Bereniké haja csillagkép egyik különös megjelenésű spirálgalaxisa.

Cserna Antal, Újhartyán

A viszonylag közeli, tőlünk mintegy 24 millió fényévnyire elhelyezkedő csillagvárost elsőként Edward Pigott fedezte fel 1779-ben. A spirálgalaxis Messier híres katalógusában a 64-es sorszám alatt szerepel. Az objektum viszonylag kis távcsövekkel is könnyen megfigyelhető, hiszen fényessége kb. 8 magnitúdó, amivel az égbolt legfényesebb spirálgalaxisai közé tartozik. 10 cm-es távcsővel szemlélve halvány, megnyúlt ködösség, a galaxis sötét porsávja már megpillantható, természetesen csak sötét, fényszennyezésmentes ég alatt észlelve. Nagyobb távcsövek természetesen több részletet mutatnak meg az M64-ből, és a digitális fényképezésnek köszönhetően egészen látványos felvételeket készítenek már a Feketeszem-galaxisról is magyar amatőrcsillagászok.

2008w24-nagy

A hét csillagászati képét Cserna Antal készítette a Feketeszem-galaxisról 2008.03.30-án, 250/1250 GSO Newton-reflektorral, átalakított Canon EOS 350D fényképezőgéppel, ISO 800 érzékenység mellett. A kép 36×300 s expozíciós idő összegével készült, a Fiastyúk Csillagdából.

Cserna Antal kitűnő asztrofotóiból mutat be a válogatást a Meteor 2008/6. száma, melyben cikk olvasható a Fiastyúk Csillagdáról is.

Hozzászólás

hozzászólás