Kettőscsillag-kalauz

1310

A kettőscsillagok égi helyzetét ábrázoló térképrészlet modern grafikai alkotás benyomását kelti.

Berkó Ernő, Ludányhalászi

Újrakezdő kettőscsillag-észlelő koromban – tízegynéhány ezelőtt – néhány napos vizuális észlelés után már nem nyújtott elég pontos és részletes információkat az akkor közkézen forgó Pleione Csillagatlasz, illetve a Kézikönyv egyszerűbb kettőskatalógusa. Megismerkedtem a WDS kettőskatalógussal, illetve mivel ezt tartalmazta a Guide csillagtérkép program is, kihasználva a lehetőségeket, a program segítségével nyomtattam magamnak térképeket a kiválasztott területekről.

A mai napig használom ezeket a módszereket, bár az utóbbi időben a távcső vezérlését is a Guide programból végzem. Elég lendületesen kezdtem az észlelésekbe – később a mérésekbe -, így felmerült az igény arra, hogy valamiként megjelöljem azokat a párokat, amiket már mértem, illetve különféle egyedi szelekciókkal kiemeljek számomra érdekesebb kettősöket. A program lehetőséget biztosít arra, hogy egyedi adatállományakat kezeljen, valamint arra is, hogy a térképi megjelenítésnél eltérő színű-alakú jelekkel lehessen az éppen kiválasztott állományokat ellátni. Vaskúti György barátom volt a nagy segítőm ebben a témában, a mai napig is segít egyedi kritériumok szerinti adatállományok összeállításában.

A különféle állományok megjelenítése külön-külön ki-, illetve bekapcsolható, így egyszerre csak az éppen szükségesek látszanak. A jelekre kattintva pedig a megjelenő ablakban olvashatunk információkat, adatokat az adott kettősről. Ez nagy segítség mind a tervezett észlelési program összeállításánál, mind a mérés során a pontos navigációnál.

A mellékelt képenyőmentésen egyik kedvenc égterületem egy kis részlete (2 fok magasságú a kép) látható a Vulpecula csillagképből. Ez viszonylag nagy léptékű, áttekintő méret. A képet teljes méretben megnézve is látszik a zsúfoltság. A tényleges munkához kisebb, 15 ívperc magasságú nézeteket használok, ugyanis a pontos azonosításhoz a halványabb pároknál már az szükséges.

2011w08-nagy

A WDS szerinti kettősök megjelenítése fehér ponttal és megnevezéssel történik. Az általam már mért párok sárga X-el vannak jelölve. A nagypontosságú (Tycho) mérésekkel rendelkező párok zöld színűek, ezekre a kalibrálásnál, ellenőrzésnél van szükség. A kiemelt fontosságú kettősök, amelyek csak régi-, vagy esetleg még csak egy méréssel rendelkeznek kék színűek. „Önző módon” a BKO kettősök is kaptak külön jelet (piros). Természetesen ezeket állományokat időnként frissíteni kell, de ez már nem olyan nagy munka a rendszer kialakítása után. 

Hozzászólás

hozzászólás