Téli Plejádok porködökkel

1795

„Becslések szerint a csillagászok több fényképet készítettek a  Plejádokról, mint a csillagvilág bármely másik objektumáról.” – Struve, 1951

Fényes Lóránd, Piliscsév

Valóban így van: ha megnézzük az idehaza készült őszi fényképeket, a  Plejádok majdnem minden galériában erős többséget alkot. Gyönyörű  képződmény, a ragyogó csillagcsoport és a körülötte derengő seprűs  szerkezetű köd nagyon sok fotós fantáziáját mozgatja meg. Nemrégiben Hét Képe volt volt egy szűkebb kivágású változat. Persze nem csak a fotósok kedvelt  célpontja az M45 nyílthalmaz. A vizuálisan észlelők is könnyen  gyönyörködhetnek az objektumban, hisz már binokulárban is gyönyörűen  mutat. Kis felületi fényessége miatt a ködösség azonban nehezen  észlelhető. Legkönnyebben megpillantható része talán a Meropétől délre  elterülő NGC 1435 katalógusszámú diffúz-köd. Bátorító hír, hogy  felfedezője, Ernst Wilhelm Leberecht Tempel 1859-ben 10 cm-es refraktorral  észlelte. Igaz, azonosításához a korabeli feljegyzések szerint is inkább  tiszta ég és megfigyelési rutin szükséges, mint nagy távcső.

2012w052-nagy

Ezen a fotón a köd tágabb átfogásban látható, így felsejlenek a központi  fényes régiót körülölelő egyéb ködösségek is. Bár a legtöbb esetben a  halmazokat az a gázfelhő veszi körül, amelynek anyagából a csillagok  létrejöttek, a Plejádok esetében nem ez a helyzet. Ennél az  objektumcsoportnál a csillagközi porfelhő egyszerűen csak keresztülhalad  a halmazon. Miután eltávolodik a halmaztól, megszűnik interakcióba lépni  vele –  folytatva útját az űr sötétjében számunkra ismét láthatatlan lesz.

A fénykép 2012 novemberében és decemberének első három hetében készült.  Az időjárás nem volt kegyes: az átlagnál sokkal ködösebb-párásabb  télkezdést kaptunk. Ezért nem is sikerült kiexponálni a képet egy-két nap alatt. Az összesen öt hét alatt a különböző felhőlyukakból összevadászgatott expók végül 15 órányi felvétel után bizonyultak arra elegendőnek, hogy a külső tartomány megmutassa magát. A gyenge ég miatt nagyon kevés információ volt az alapképen, így a leghalványabb részeket nem volt könnyű elővarázsolni a nyers kockákról. A hagyományos  feldolgozási lépések helyett egyfajta digitális intenzitástérkép  készült, majd ez alapján sikerült kiemelni korrekciós rétegek  tömkelegével (ch mixer, hue, curves, saturation stb…) a halvány  porködök alapjait.

A fénykép Piliscséven készült, Budapest mellől. 90 x 7 perc (ISO 800) és  85 x 3,5 perc (ISO 1600) expozíciós időkkel, ISO 1600 érzékenység mellett. A felszerelés: SkyWatcher Equinox 8 cm-es lencsés távcső 400 mm-re csökkentett fókusszal, SkyWatcher NEQ-6 mechanikán Lacerta MGEN autoguiderrel vezetve. A fényképezőgép egy átalakított Canon EOS 600D volt.

Hozzászólás

hozzászólás