A Nap lángjai

752

Az új napfoltciklussal fokozatosan éledező napakivitás látványos “naplángok”, protuberanciák képében is jelét adja.

Zseli József, Nagyvenyim

A napperemen megjelenő protuberanciák átlátszatlan, forró gázkitörések, amelyek a sötét égi háttér elött világos csomók és szálak formájában láthatók. 20-30 perc alatt százezer kilométer magasságba is kerülhetnek a Nap felszíne fölé, majd az anyaguk a mágneses erővonalak mentén visszaáramlik a fotoszférába. A protuberanciák szökési sebességet elérő részecskéi pedig a napkorona anyagát gazdagítják, majd napszél formájában bombázhatják a bolygóközi teret. A kép alsó részén egy szalag alakú filament látszik, amely a H-alfa tartományban kevésbé látszó sötét kis foltot ölel körül. A fényes kromoszféra elötti filamentek, a napfoltok környezetében megjelenő erős mágneses tér hatására létrejövő protuberanciák.

A hét csillagászati képe Coronado Solarmax 60 mm-es távcsővel, Barlow 3x segítségével,  webkamerával készült, 2009.09.24-én 09:27-kor. A képfeldolgozás alatt a Registax5 program 700 egyedi képből választotta ki, és adta össze a legjobb felvételeket.
A hét csillagászati képe Coronado Solarmax 60 mm-es távcsővel, Barlow 3x segítségével, webkamerával készült, 2009.09.24-én 09:27-kor. A képfeldolgozás alatt a Registax5 program 700 egyedi képből választotta ki, és adta össze a legjobb felvételeket.

Hozzászólás

hozzászólás