A Thewrewk kisbolygó

2508

A (45300) Thewrewk kisbolygó Ponori Thewrewk Aurélról kapta nevét, még 2005-ben. A hét csillagászati képével a nemrégiben elhunyt csillagászra emlékezünk.

Sárneczky Krisztián, Piszkés-tető

Október 8-án életének 94. évében elhunyt Ponori Thewrewk Aurél csillagász, tudománytörténész, kronológus, megannyi könyv szerzője, napórák tervezője. A Budapesti Planetárium első igazgatója volt, emellett vezette az Uránia Csillagvizsgálót is, és ő volt a Magyar Csillagászati Egyesület elnöke 1989-2000 között. Hosszú élete során számtalan barátot szerzett a csillagászat számára előadásaival, de szakkörvezetőként is, hiszen jó ideig ő vezette az Uránia szakkörét. Sok ismert szakember nála ismerkedett meg a csillagászat alapjaival, és talán az ő szakköri foglalkozásai voltak azok, amelyek végképp természettudományos pályára vezették őket.

thewrewk-kisbolygo
A (45300) Thewrewk kisbolygó felfedező felvételei 2000. január 1-jén és 2-án készültek a Piszkéstetői Obszervatórium 60 cm-es Schmidt-távcsövével. Az akkor 18,7 magnitúdós égitestről korábbi évekből is előkerültek archív megfigyelések, majd a következő két szembenállás idején is sikerült megfigyelni, 2002 augusztusában megkapta sorszámát. A 10-12 km átmérőjű aszteroida 5,45 év alatt kerüli meg a napot a körhöz közeli, 10,2 fokos hajlású pályáján. A Sárneczky Krisztián és Kiss László által felfedezett égitest 2005 januárjában kapta a Thewrewk nevet.

A Magyar Csillagászati Egyesület különbuszt indít október 21-én a temetésen részt venni kívánók számára. Az autóbusz 12:00-kor indul a Budapesti Kongresszusi Központ parkolójából, és 18-19 óra között érkezik vissza Budapestre, a Polaris Csillagvizsgálóhoz. Regisztráció: e-mailben az mcse@mcse.hu címen.

Hozzászólás

hozzászólás