Az egri délvonal

3007

Az egri Eszterházy Károly Főiskola múzeum-csillagvizsgálójában, a Speculában az egyik fő látványosság az „igazi” egri dél megfigyelése a délvonalon.Mizser Attila, Eger

A főiskola 1774-ben alapított csillagvizsgálójának tornya (a Specula) Eger városképének jellegzetes eleme. A torony teraszáról gyönyörű kilátás nyílik a városra, amit a camera obscura sötétjében százezrek, talán milliók csodálhattak meg. A csillagászati múzeumban 18. és 19. századi műszerek, a nagy fali kvadráns és számos csillagászati „relikvia” tekinthető meg, egyebek mellett a Hell-harang, amellyel 1890-ig jelezték az egri dél időpontját a város polgárainak.

2006w27_kozepes

A múzeum egyik legfőbb érdekessége az egri délvonal (meridián), melyet Hell Miksa jelölt ki, és az ő kívánságára carrarai fehér márványból készítettek el. A délvonal három sávból áll. A középső sáv 12 darab carrarai márványlapbóláll. A másik két sáv csak részben márvány, részben tárkányi kristályos mészkő. A délvonal hatalmas lyukkameraként működik: egy apró nyíláson esik be a terembe a Nap fénye. A délvonal közepén áthaladó napkép jelzi az egri dél időpontját, mely természetesen jelentősen eltér az óráink által mutatott időtől, azonban ez a valódi dél időpontja, vagyis a Nap delelésének ideje.

Képünkön az 1998-as ágasvári ifjúsági tábor résztvevői épp azt figyelik, hogyan közeledik a Nap képe a meridiánhoz. Az egri Specula meglátogatása és a helyi dél időpontjának megfigyelése az idei ifjúsági tábor programjában is szerepel.

Hozzászólás

hozzászólás