Az én Naprendszerem

4429

Napunkról és a naprendszer bolygóiról a 2018-2019-es évek folyamán készült saját távcsöves fotóimból készítettem montázst. Régóta vágyam, hogy minél jobb felbontással, részletdúsan örökítsem meg Naprendszerünk leglátványosabb égitestjeit, a bolygókat és a Napot. Szerencsére az utóbbi években több gyártó fejlett és megfizethető képrögzítő kamerákkal látta el az amatőrcsillagászokat, amiket hazai amatőrök is használnak szép számmal.

Kereszty Zsolt, Győr

Hazánk földrajzi szélességén a legfényesebb bolygók az elmúlt években sajnos alacsonyan mutatkoztak, ami nem túl jó, nem kellően részletgazdag és színhibás képekhez vezet. Számunkra nincs más lehetőség, mint hogy ki kell várjuk az optimálisan nyugodt levegőjű tiszta éjszakákat, ahol már nem „mossák” el a légköri turbulenciák a képet és ekkor a lehető legkisebb expozíciós idővel – néhány millimásodperc – minél több egyedi képet kell videó üzemmódban rögzíteni. Szinte befagyasztjuk a kamerába a képet, ez az ún. „lucky imaging” technika lényege. Én ehhez speciálisan a bolygóvideózásra tervezett ZWO ASI224MC típusú videokamerát és a SharpCap Pro képrögzítő szoftvert használom, gyakran 50 000 db-ot is meghaladó egyedi képszámú videóval. A rögzített képeket az Autostakkert!3 szoftver elemzi, a legjobbakat rangsorolja, majd abból kiválasztjuk mondjuk a legjobb 10%-ot és végül a program pontosan egymásra illeszti és összeadja azokat, kiemelve a kép egyedi részleteit. Ezután egy másik programban (Registax) a végeredményként kapott képet élesítjük, kontrasztosítjuk és színhelyesre illesztjük, végül Photoshopban kiemeljük a színeket, további kontrasztot stb.

A felvételeknél ún. atmoszferikus diszperzió korrektorral (ADC) a horizonthoz közeli légköri színi hibát minden esetben célszerű kiküszöbölni és emellett megfelelő szűrőket használni.

Mint látható, nem egyszerű eljárásról van szó és még ekkor sem garantált a részletdús kép, tapasztalatom szerint akár fél évet is várni kell a minőségi bolygófotóra. Napkép készítése kissé hasonló, de talán egyszerűbb, mert az magasan látszik.

A Naprendszer égitestjeit közel 20 éve fotózom, kamerázom és ahogy fejlődött a technika, tudásom, úgy készültek egyre jobb és jobb felvételek, a mellékelt Photoshoppal készült fotómontázs ezen tevékenységem legutóbbi 2 éves periódusának legjobb felvételeiből áll össze. Az egyes bolygók méretei nem arányosak.

A felvételek készítéséhez használt műszereim a következők: 130/780 TMB LZOS apokromatikus refraktor, 200/800, 250/1000, 300/1200 Lacerta fotó-Newtonok, Lunt 152 H-alfa double stacked naptávcső, Fornax152 mechanika, FS2 vezérlő, ZWO ASI224MC, ASI178MM kamerák, TeleVue3x, 5x fókusznyújtók, Baader UV+Ir cut, Astronomik ProPlanet 742 szűrők és sok-sok türelem…

A felvételen balról jobbra a következő égitestek láthatók: Nap (H-alfa kép), Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz.

Corona Borealis magán-csillagvizsgáló, Győr

 

 

Hozzászólás

hozzászólás