Az Orion-köd

5429

A téli égbolt méltán híres mély-ég objektuma, a Nagy Orion-köd színeivel, finom belső részleteivel és a környező halvány gázködökkel újra és újra kihívás elé állítja az asztrofotósokat.

Balázs Gábor, Dabas

Egy sikeres tesztidőszakot követően egy fényesebb objektumot kerestem első projektnek, melynek az Orion csillagképben található ködösséget választottam. Az Orion-köd vagy más néven Messier 42 a téli égbolt egyik leglátványosabb objektuma, amelyet sötétebb égen akár szabad szemmel is észrevehetünk az Orion öve alatt. Maga az objektum egy diffúz köd és aktív csillagkeletkezési régió. Tőle északra a Futó ember-ködöt találjuk, amely a fiatal csillagok fénye miatt kékes színben tűnik fel. A fényességében rejlik egyébként a kihívás is, ugyanis ha a külső rétegeit, illetve a háttérben található sötétebb porködöket is szeretném megjeleníteni, akkor a köd közepe, és az ott található Trapezium csillagalakzat beég, így erre a feldolgozás során külön oda kellett figyelnem.


Távcső: 150/750 Newton
Kamera: Canon EOS 250D
Korrektor: Skywatcher F/4 kómakorrektor
Vezetés: ZWO AsiAir plus + ZWO ASI 585 MC
Exp.: 37x ISO 800 120s, 20x ISO 800 60s 18x ISO 800 15s + Darkok és Flatek
Feldolgozás: Siril, Photoshop
Helyszín: Dabas
Dátum: 2024. 01. 04. 23:42

A fotó a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Tehetség Program – 1823 által kiírt Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj, illetve Dabas Város Önkormányzata támogatásával valósulhatott meg.

Hozzászólás

hozzászólás