Földközelben a Phaethon

Ezekben a napokban a Geminidák meteorraj szülőobjektuma, a (3200) Phaethon kiválóan megfigyelhető kisebb amatőrtávcsővel - elvileg. A rossz időjárás miatt lemondhatnánk a látogató megfigyeléséről, ha nem léteznének robottávcsövek.

3270
Brlás Pál, Szeged, iTelescope.Net
Ritka lehetőség, hogy ilyen közeli és fényes aszteroidát figyelhetünk meg. A legnagyobb közelsége december 16-án 23 UT-kor lesz, ekkor a fényessége kb. 10,7 magnitúdót ér el. A mellékelt fotón 11 magnitúdós, a földközelséget követően viszont gyorsan veszít majd a fényességéből. Annyira fényes, hogy egy 8 cm átmérőjű távcsővel is könnyen megfigyelhető. A legnagyobb közelség idején nagy sebességgel mozog majd az égi háttér előtt, naponta 15 fokot tesz meg, ez percenként kb. 38 ívmásodpercnek felel meg, vagyis percek alatt jól látható lesz az elmozdulása a távcsövek látómezejében. A megfigyelése során az MPC koordinátákat használjuk, hiszen az égitest helyzete attól is függ, hogy a Föld melyik pontjáról figyeljük meg. A pontos pozíció számítása https://www.minorplanetcenter.net/iau/MPEph/MPEph.html weblapon kezdeményezhető.
A (3200) Phaethon aszteroida az 5 perces expozíció alatt jelentősen elmozdult az égi háttér előtt, ezért mintegy „csíkként” látjuk. A felvétel az iTelescope.Net 150/1095-ös apokromatikus távcsövével készült 2017.12.13-án 09:04 UT-kor, távvezérléssel. A fotó készítésének helye: Mayhill, Új-Mexikó, Amerikai Egyesült Államok.
Az aszteroida nagy méretű, kb. 5 km átmérőjű, emlékeztetőül a 65 millió évvel ezelőtti, dinoszauruszok kipusztulásáért felelős objektum kb. 10 km lehetett. A Phaethon viszont semmilyen veszélyt nem jelent bolygónkra, hiszen nagy távolságra, kb. 23,6 Föld-Hold távolságra halad majd el.

Hozzászólás

hozzászólás