Itt jártak a Perseidák

4119

Az utóbbi napokban sok szó esett az augusztusi csillaghullásról, a Perseidák meteorrajról. Idén ideális viszonyok mellett figyelhettük meg a leghíresebb meteorrajt. (Hacsak nem volt a közelben diszkófény…)

Landy-Gyebnár Mónika, Bánd

Ezúttal a Veszprém szomszédságában lévő Bándon fotóztam augusztus 12/13-án, bár nagy valószínűséggel bárhol máshol jobb lett volna… Falunap volt ugyanis, és volt egy őrült diszkós, aki szanaszéjjel lézerezte az egyébként egészen jó eget éjjel egyig… Ez azt is jelentette, hogy az éjszaka első felében valószínűleg sokkal kevesebb meteort láttunk meg (szokás szerint a férjemmel voltam), mint lehetett volna, mivel minden színesen villogott, és egy idő után már semmilyen villanásra nem kaptuk oda a tekintetünket. Napnyugtakor mentünk ki, és reggel 4:10-ig fotóztam, végig elég párás volt a levegő és erős zöld légkörfény is volt. Kis ideig az északi ég alján volt egy kevés fátyolfelhő, de nem volt zavaró a jelenlétük, így égi szempontból meglepően jónak mondható körülmények voltak.

Három géppel fotóztam, ebből két egyforma, öreg D5100-as Nikon, amiken ugyanolyan 10 mm Sigma objektív volt. Végig igyekeztem a lehető legazonosabb beállításokat használni. Az volt a célom, hogy egy kis átfedéssel egész nagy égrészt lefoghassak, majd egy panorámára rakhassam rá az így feltehetően elég sok meteort. Végül a kész panorámán 46 meteor lett, de a szélei annyira üresek lettek, hogy inkább levágtam őket. Így is jóval nagyobb a kép, mint az alap fotó lehetett volna (kb. nyugattól keletig látott, 260 foktól 95 fokig terjedő égrészt fogott át), és a legtöbb e részen esett meteort sikerült is ráforgatni. Sajnos pár szép fényes a csillagra forgatáskor már kicsúszott a képen kívülre, így vagy 15 kimaradt az elcsípett mennyiségből. A kép jobb szélén már Veszprém fényszennye is bezavar sajnos, szóval nem a holdsarló volt fényes ennyire.

Alapvetően gyenge maximum volt, igazából nem annyira a mennyiség volt a gond – bár az is kehes  volt –, hanem az igazán fényesek, a régi szép időkben annyira szeretett PER tűzgömbök hiánya. Ez sajnos évek óta egyre romló tendenciát mutat, így különösebben nem is csodálkozik már az ember, csak nem esik jól ezt látni.

A látott meteorok 95%-a PER volt, a többi közt néhány KCG és CAP emelkedett ki a lassúságuk és a viszonylag jó fényességük okán, meg persze volt néhány érkező sporadikus is. Elképesztő mennyiségű a műhold, szemben a tűzgömbökkel ezek bezzeg nem csökkennek, hasonlóan durva mennyiségű a repülő is, de a nyári hétvége a sok nyaraló miatt ebben különösen rossz. Szerencsére jövőre hétfő-keddre esik a PER maximum, így talán kissé kevesebb zavaró tényező közt lehet majd fotózni, de addig még lesz egy holdmentes GEM maximum is decemberben!

Hozzászólás

hozzászólás