Ketten a Kentaurban

2318

Egy galaxis és egy gömbhalmaz – szinte egyetlen látómezőben. Ilyen csodák miatt felülmúlhatatlan a déli égbolt!

Fényes Lóránd, Namíbia

Az NGC 5139 az égbolt legnagyobb és legfényesebb gömbhalmaza. A tőlünk mintegy 15 600 fényévre elhelyezkedő objektum átmérője durván 200 fényév, azonban ebben a tartományban több, mint 1 000 000 csillag tömörül. Annyira masszív, hogy feltételezhetően egy törpegalaxis maradványa, ami a régmúltban csatlakozott a Tejútrendszer körül keringő objektumok közé. Mivel szabad szemmel is könnyen észlelhető, már az ókor óta ismert: Ptolemaiosz le is jegyezte a csillagkatalógusában. Sok időnek kellett eltelnie, mire nem csillagként jegyezte fel valaki. 1677-ben Edmond Halley volt, aki először listázta, mint “fényes pont, vagy folt a Kentaurban”. 1830-ig kellett várni, mire John Herschel – helyesen – gömbhalmazként azonosította.

Az észleléséhez legalább a ráktérítőig kell mennünk, ám a kép ideális körülmények között, a baktérítőn készült. Szabad szemmel látható ködös folt, binokulárban már csodálatosan bomló hatalmas gömbhalmaz.

cen-gx-hg-fenyes-hetkep

A déli félteke óriása különc az égen található galaxisok között. A tér minden irányában kiterjedt, elliptikus, diffúz csillagmezőből áll, azonban a spirálgalaxisokra jellemző, ámde szokatlan alakú, markáns porsáv szeli át. Namíbiába készülve az első objektum, aminek megörökítésében egészen biztos voltam, az égbolt ötödik legfényesebb csillagvárosa. Ez az objektum nagyon különleges, hisz a legközelebbi óriási, aktív maggal rendelkező rádiógalaxis, távolsága 11 millió fényév körüli, és az M83 csoport legfényesebb galaxisa. A porösvény, amely a lentikuláris galaxis szívét kettészeli, egy spirálgalaxis utolsó maradványa. Az objektum centrumában lévő nagytömegű (55 millió naptömeg nagyságrendű) fekete lyukba rengeteg anyag (por, gáz) hullik be, olyan sok, hogy jelentős részét el sem tudja nyelni, hanem a forgástengely mentén kilöki magából, így keletkeztek az óriás lebenyek. A Centaurus A galaxis esetében ez a kiáramlás felelős a galaxis erős röntgen- és rádiósugárzásáért. Ezek halvány optikai megfelelői a galaxis két oldalán messzire nyúlnak. Az ütközés másik fontos eredménye a heves csillagkeletkezés, ami a porösvényben zajlik, figyeljük meg a fotón az apró, kék foltokat! Ezek voltaképpen fiatal csillaghalmazok.

Hozzászólás

hozzászólás