Mátyás király csillagásza

1073

A Reneszánsz év programjához kapcsolódóan tartottak nagy sikerű alkotónapot a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. Az érdeklődők Mátyás király csillagászával is találkozhattak!

Pete Gábor, Szentendre

Mészáros Péter tanár úr a csillagászati ismeretterjesztés elkötelezett híve. A győri Krúdy Gyula Gimnázium fizika tanára akár jelmezbe is bújik, hogy megismertesse a csillagászati alapfogalmakkal Mátyás király alattvalóit. Május 1-jén ugyanis Itt járt Mátyás király! címmel tartottak alkotónapot a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.

Mátyás király csillagásza a telluriummal. A technikatörténeti érdekesség a győri Nádorvárosi Közoktatási Központ tulajdona.
Mátyás király csillagásza a telluriummal. A technikatörténeti érdekesség a győri Nádorvárosi Közoktatási Központ tulajdona.

A szabadtéri csillagászati bemutatón „Mátyás király csillagásza” legfontosabb kelléke egy kis mechanikus Naprendszer-modell volt. Igaz, a kézzel tekerhető alkalmatosság úgy 1870 körül készülhetett, de így is sokak figyelmét vonta magára a Föld-Hold rendszer kölcsönös mozgását szórakoztatva bemutató kis modell. Az asztalon Lázár deák 1528-as Magyarország-térképének reprodukciója, egy hatalmas kondenzorlencse, melynek fénygyűjtő képességéről bárki meggyőződhetett, ha kicsit kisütött a Nap, egy ejtőernyős bábu (utalás Mátyás király kortársára, Leonardóra, aki a repülés gondolatával is foglalkozott)…

Mindezeket a tanár úr fáradhatatlanul magyarázta az érdeklődő gyerekeknek és szüleiknek, de természetesen más csillagászati és fizikai kérdések is felmerültek szép számmal. Mindezt játékosan és szórakoztatóan ezen a szép tavaszi napon.

Hozzászólás

hozzászólás