Műholdvonat

5693

Meglehetősen nagy port vert fel a Starlink műholdcsalád második indítása. Az égbolton vándorló műholdvonat a csillagászatban tájékozatlan laikusok figyelmét is felkeltette, nem véletlenül.

Fejes Zsolt, Vértesboglár

Reggeli kávémat szürcsölgetve északnyugati irányba tekintve felfigyeltem egy műholdra. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Ha valaki összeszámolja, hányszor írtam le, akkor huszonötig fog eljutni. Csaknem tíz percen keresztül vándoroltak át az égbolton.

Elon Musk Starlink projektjének keretében november 11-én pályára állított újabb hatvan műholdat láttam átvonulni az égbolton. A tervek szerint a Starlink 12 ezer ilyen holdat állítana alacsonyan húzódó Föld körül pályára (kb. 550 km-es magasság), de a konkurens, hasonló vállalkozásokkal együtt éveken belül akár 42 ezer ilyen űreszköz is „beboríthatja” égboltunkat.  Önmagával a tervvel kapcsolatban nem szeretnék ítéletet mondani, azonban mindenféleképpen van olyan vetülete, amely közvetlenül érint. Nem csak engem, a hobbicsillagászt, hanem bolygónk legnagyobb és legnagyszerűbb tudományos kutatóhelyeit is.

A Starlink-műholdak átvonulása Vértesboglár egén 2019. december 1-jén hajnalban. Fejes Zsolt nagylátószögű felvétele 10 perces intervallumot ölel fel.

Az Egyesült Államokban élő kiváló magyar csillagász, Bakos Gáspár petíciót indított annak érdekében, hogy szigorúbb eljárás előzze meg a műholdak felbocsátását. Arra kérek, biztatok mindenkit, akinek fontos, hogy az égbolt csodáit még a maguk valójában lássa, hogy írja alá a petíciót!

Hozzászólás

hozzászólás