Pacman-mánia

Az őszi égbolt jellegzetes csillagképe a W alakú Cassiopeia, látványos mélyég-objektumok otthona. Ezek egyike az NGC 281, népszerű nevén Pacman-köd.

3745

Hődör Gábor, Szeged.

Lehűléssel és nagy esőzéssel érkezett meg az ősz, de szerencsére újhold után pár nappal volt egy kis derült idő, így megragadtam az alkalmat és kitelepültem egy fotózás erejéig. Ezúttal az NGC 281-et, más néven Pacman ködöt vettem célba. Ez egy nyílthalmaz a Cassiopeia csillagképben, amit egy emissziós köd vesz körül. A ködöt a kiváló észlelő, Edward Emerson Barnard fedezte fel a XIX. század végén. Az égi Pacman nagyjából 9500 fényév távolságra van a Földtől, látszólagos mérete hozzávetőleg a teleholdéval egyezik meg.

Az NGC 281 Hődör Gábor felvételén. Módosított Canon EOS 1100D, 150/750 Newton-reflektor, HEQ5 pro mechanika, 50×300 s expozíció 2017. szeptember 22-én.

A fotózás során minden létező probléma előjött. A mechanika áramellátása vacakolt, ezért többször is leállt a fotózás. Később elállítódott a fókusz, sorra készültek a homályos képek. Majd mikor végre minden összeállt, fátyolfelhők úsztak át felettem, és a folyamatos széllökések sem könnyítették meg a dolgom. Végül azért összegyűjt jó pár használható nyerskép is.

 

Hozzászólás

hozzászólás