Perseidák a Desedánál, némi tanulsággal

1925

A Perseidák meteorraj ebben az évben igazi ajándék volt azoknak, akik felett derült volt az ég. A beígért erős maximum idejére mi is kitelepedtünk arra a Zselic-széli dombra, ahonnan máskor is sikerült már jól fotózni Szent Lőrinc könnyeit.

Kolláth Zoltán, Bárdudvarnok, Bánya és Deseda

A Zselicben a köd nem ritka vendég. Ezért is csak fűtött optikával próbálkozom. Egy kis USB-s akkumulátor egy éjszakán át képes leadni annyi teljesítményt, hogy a lencse felülete huzamosabban száraz maradjon – egyébként 20-30 perc után megérkezik a nagy homály… Ez az év más volt, a völgyből a köd felúszott a dombtetőre, nem volt elég a megszokott hűtés. Amit ezután csináltam, az inkább burleszkbe illett. Nem is ecsetelem írásban – a történet elmeséléséhez jobban illik a régi némafilm…

A legnagyobb hullás legalább vizuálisan nagy élmény volt… De a legfényesebb meteor nem került képkockára. Ezután jó ötlet volt a gyors helyszínváltás, menet közben az autóban a felszerelés is kiszáradt. A Kaposvártól északra lévő Deseda-tó partja be is jött. Ott a hajnali világosodásig még bő órát tudtam fotózni. Augusztus 12-e hajnalán  0:43 és 2:01 UT között 535 db 8mp-es expozíciós idejű felvétel készült – a teljes sorozat látható a filmben. A sorozatot átböngészve 55 felvételen találtam legalább egy meteort, de volt, ahol a 8 másodperces időszakban három darab is a képre került. Az egyik érdekes újdonság számomra az volt, hogy a rövid expozíciós időnek köszönhetően négy hullócsillag két egymást követő felvételen is látszott. Az elsőn fényesebben, és a következőn is határozott zöld csíkkal, ami azt jelzi, hogy az erős zöld utófénylés másodperceken át megmarad.

perseidak_deseda_2016aug12

A kiválasztott 55 képet az Autopano Giga program segítségével sikerült tökéletesen fedésbe hozni (vezetés nélkül készültek a képek). Az átlagokról szerencsére eltűnt a sok repülő és műhold (persze a meteorok is) – utána az egyes hullócsillagokat már kézzel maszkoltam gimp segítségével, hogy együtt látszódjanak a háttér előtt. Az eredmény az itt látható kép.

A képek Sony Alpha 7S fényképezőgéppel készültek – a kamera kiváló érzékenysége (ISO 12800 értéken fotóztam)  és a rátett Samyang 24mm-es fókuszú, f/1.4 fényerejű optika tette lehetővé a rövid, 8 másodperces expozíciós időt, és persze azt is, hogy a halvány meteorok is megjelentek a felvételen.

Mindez némafilmen is megtekinthető: Perseidák a Zselicből.

 

Hozzászólás

hozzászólás