Vénuszsarló-vadászat

3192

Június 1-jén délelőtt a derült időt kihasználva siettem fel a csillagvizsgálóba. A korábbi tapasztalatokra támaszkodva a 102/1000 Celestron refraktort vetettem be, tekintve, hogy ebbe a csőbe a Nap ha bele is világít kevesebb gondot okoz, mint a Vénusz-fázisváltozásának követéséhez használt 180/2700-as Makszutov-Cassegrain távcső esetében.

Szabó Szabolcs Zsolt, Szolnok

A Vénusz megtalálásához egy közel helyesen lerakott EQ6 mechanikát használtam. A távcsövet a Napra irányítottam 1-2 másodpercre, majd a Stellariumból ismert szögtávolságra kézzel „érzésből” és az osztott körök használatával sikerült csodával határos módon alig pár perc alatt beállítanom. Rendkívül örültem ennek, mert ilyen közel  a Naphoz még sosem volt szerencsém a Vénuszt meglátni.

Az észlelést rendkívül nehezítette a sok szálló szösz, melyek fényessége, alakja néha annyira elvonta a figyelmemet, hogy 1-2 másodpercre ha levettem a szemem az okulárról nem láttam meg azonnal a Vénusz hajszálvékony kerekded ívét – gyűrűjét. Vizuálisan rendkívül erős, közel 260°-ig követhető ívdarabja volt. Webkamerás felvételen ennél is hosszabb volt.

Technika: Sky-Watcher EQ6-R, 102/1000 Celestron akromát, ZWO-ADC, GSO 2x barlow, Baader Semi Apo szűrő, ZWO ASI 178 MC. A képekhez egyenként 5000 frame-et rögzítettem, és ezeknek a 2%-át dolgoztam fel.

Távcső és észlelőhely

A Vénusz a megfigyeléskor:
Távolság: 0,289 CS.E. (CSE), 43 millió 281 ezer km
Átmérő: 57,68″
Távolság a Naptól: 3°42′ 9″, Fázis: 0,2%

A Vénusz fázisváltozását végig követtem. Június 2-án sajnos sikertelenül, viszont 3-án egy igen veszélyes megfigyelés keretén belül egy 127/1500-as Makszutov-Cassegrainen keresztül és a 63/840-es Telementorunkon keresztül 120-140x nagyítások mellett 2x bevillant a gyűrű a Nap peremétől nem messze. Ebben a megfigyelésben Kocsis Richárd barátom segített, aki egy 30 cm x30 cm-es pizzásdoboz lapját egy fotóállványra erősítve emelte azt feje fölé a Napot kitakarván a megfigyelő műszer objektívje elé nagyjából 8-9 méter távolságba. Élességet Baader Astro szolár fólián keresztül állítottunk a Napon. Felváltva végeztük a megfigyelést délután 5 és 7 óra között. Erről a megfigyelésről se fotót nem készítettünk, a Vénusz pedig csak bevillant, megörökíteni nem tudtuk sajnos. Majd talán 8 év múlva. 

 Ettől eltekintve nagyon érdekes, veszélyes és izgalmakkal sűrűn teli volt ez a megfigyelés is. Remélem másnak sikerült.

Hozzászólás

hozzászólás