Vörös és kék

3250

Március utolsó estéi több szabadszemes látnivalót tartogattak a nyugati égre tekintőknek. A horizont felett magasra nyúló, halvány állatövi fény mellett a Mars és a Plejádok, vagy Fiastyúk néven ismert fényes nyílthalmaz egyre szorosabb közelsége ígért érdekes témát az asztrofotósoknak.

Szendrői Gábor, Kendig-csúcs

A hónap utolsó napjai tiszta eget és távcsövezésre alkalmas körülményeket hoztak, így nem volt kérdés, hogy feleségemmel kitelepülünk egyik kedvenc észlelőhelyünkre, a Kőszegi-hegységben található Kendig-csúcsra. Korábbi terveim között szerepelt, hogy a Mars és a Fiastyúk mintegy 2,5 fokos közelségét fotón is megörökítem, hogy a bolygó ragyogó vörös fénye és a nyílthalmaz kék, reflexiós ködkomplexumba ágyazott csillagai egy látómezőben jelenjenek meg.

Március 30-án este a tiszta égen már a szürkület beálltát követően megpillantottuk a párost, amely később a koromsötét égen szabad szemmel és binokulárban is szép látványt nyújtott. Fotografikusan kihívást jelentett, hogy a téma gyorsan 30 fok alá süllyedt a horizont felett és az állatövi fény derengése megnehezítette a halványabb részletek rögzítését. A végső képet Leica APO Telyt 3.4/180-as teleobjektívvel, Canon EOS 700D kamerával, 20×120 s + 5×60 s expozícióval ISO 1600 mellett készítettem. A képen az objektumok hideg és meleg színének kontrasztját a gazdag csillagmező foglalja keretbe.

 

Hozzászólás

hozzászólás