Zselici Tejút

5006

Magyarország legsötétebb égboltja a Zselicből látható. Lássuk hát, miként hömpölyög a Tejút a Zselici Csillagoségbolt-park fölött!

Soponyai György, Zselic 

Hosszú tervezgetés után végre eljutottam éves szabadságom keretében a Zselicbe. Pár napra elvonulás a Világ elől, éjszakánként az ég fotózása – erre vágytam. A Zselici Csillagoségbolt-park fő attrakciója Európa egyik legszebb és legsötétebb éjszakai égboltja és a fényes Tejút. Az erdőben térkép alapján előre kinéztem magamnak egy nagyobb tisztást, ahonnan az ég viszonylag nagy hányadát meg lehet figyelni és akár teljes eges képeket is készíteni.

A Tejút a Sagittarius és a Scorpius területén. Soponyai György felvétele 2014. június 28-án készült. (Canon EF 50/1,4, Canon EOS 5D Mark II, exp. idő:26 s, f/2,2, ISO 3200)
A Tejút a Sagittarius és a Scorpius területén. Soponyai György felvétele 2014. június 28-án készült. (Canon EF 50/1,4, Canon EOS 5D Mark II, exp. idő: 26 s, f/2,2, ISO 3200)

Újhold után három nappal a korán lenyugvó Holdat sajnos nem sikerült megpillantanom, de teljes besötétedés után a kelő Tejút látványa mindenért kárpótolt. Az alábbi panorámafotó két különálló felvétel összeillesztésével készült. Bal oldalán galaxisunk központi régiója figyelhető meg a Nyilas csillagkép részeként több, szabad szemmel is látványos mélyég-objektum társaságában: Lagúna-köd (M8), Trifid-köd (M20), Omega-köd (M17). A kép jobb oldalán a Skorpió csillagkép északi része (a fullánkja) látható, közöttük az égbolt 16. legfényesebb csillagával, az Antaresszel együtt.

Hozzászólás

hozzászólás