Csiba Márton amatőrélete

822

Feladatmegoldó versenyt szerveztünk elsőként az országban. Kiadtuk a Távcsőépítő Amatőrök Útmutatóját (TAU). A kiadvány forráshiány miatt szűnt meg. Asztrofotós eszköz és képkiállítást szerveztünk. A fiatalok számára létrehoztuk a jól működő Androméda Klubot.

Észlelési területeim: változók, mélyég objektumok, üstökösök követése, Hold tranziens jelenségek, napészlelések.

Érdekelt: a fotózás, a filmek feketedésének mérése, a távcsövek kézi vezetése, a szabályozható frekvenciájú négyszögjel generátorok építése. Próbálkoztam műszerépítéssel is. Okulármikrométer PA méréssel, koordináta asztalos denzitásmérés – változók értékelésére, óraműves kísérletek. Rádiós meteorészlelés kisérletek – belehallgatásos és szalagos regisztrálás.

Foglalkoztam üveggyártás technológiával, az üveganyagok feszültségmentesítésével. Sikerült a hazai tükör alapanyagok különböző típusú feszültségének műszeres megjelenítése és azok nagyságának számszerű leírása. Érdekelt a csiszolt felületek ellenőrzése, az optikák és tükrök optikai minősítése is. Ennyi fért bele az 1959-1986-os időszakba.

A felsoroltak is jelzik, hogy a kor amatőrtársadalma a szűkös lehetőségek között is megpróbált boldogulni. Lenyomatként őrződik az is, milyen problémákra kerestünk választ. Természetesen ehhez az amatőrtársadalom összefogása is kellett.

A mi szakkörünk ujjászerveződött a 90-es években, új név alatt. Szabadabb felfogással, kitűnő műszerezettséggel, briliáns felkészültséggel remek dolgokat művelnek. Csak így tovább.

Dunaújváros, 2006. március 30.

Az MCSE Dunaújvárosi Csoport http://dunaujvaros.mcse.hu honlapján megjelent cikk másodközlése

Hozzászólás

hozzászólás