Mérjük fel Magyarország fényszennyezését!

1683

A fényszennyezés nem más, mint az égbolt mesterséges fényforrásokkal (közvilágítás, rosszul beállított díszkivilágítás, reklámok stb.) történő felesleges megvilágítása. Ennek nyomán az energiapazarláson túl nemcsak a csillagos ég látványának élménye szenved csorbát, de súlyos gondot okoz az élővilágban is: megzavarja az állatok tájékozódását vagy felborítja életritmusukat. (De akár hasonló hatást gyakorolhat az emberre is.)

A március 8-án kezdődő fényszennyezés-felmérés célja, hogy megismerjük, felmérhessük a jelenlegi helyzetet szerte a földgolyón. E kutatómunkába bárki bekapcsolódhat. A feladat roppant egyszerű: egy csillagtérkép-sorozat segítségével (melynek lapjai különböző fényszennyezettségi értékekre készültek) kell megállapítani a probléma súlyosságát.

Az eredményeket egy internetes kérdőív kitöltésével lehet eljuttatni a nemzetközi gyűjtőközpontba. Az elmúlt évben több, mint négy és fél ezer adat érkezett be a nemzetközi gyűjtőközpontba a világ különböző pontjairól, köztünk hazánkból is. Az akciónak köszönhetően nem csak számszerű adatokat nyerünk az égbolt állapotáról, hanem – ami talán még fontosabb – felhívjuk az emberek figyelmét a környezetszennyezés ezen formájára is.

A magyar résztvevők számára részletes útmutató az alábbi magyar nyelvű oldalon található:

http://fenyszennyezes.csillagaszat.hu

Kapcsolódjon be Ön is a programba! Iskolák, tanárok és a csillagos égbolt minőségét fontosnak tartó önkéntesek jelentkezését várjuk!

Hozzászólás

hozzászólás