A Dél Keresztje alatt

  10834

  Ezt a fényképet egy, az Európai Déli Obszervatórium (ESO) chilei La Silla Obszervatóriumába tett, Ultra High Definition (UHD) felvételek készítését céljául tűző expedíció során készítették. Az 1,54 m-es dán teleszkóp látható rajta, amint a déli félteke csillagos egét pásztázza. A távcső nyitott kupolájától balra, a Tejútba ágyazódva láthatjuk az egyik legjellegzetesebb csillagképet, a Dél Keresztjét.

  Forrás: ESO/B. Tafreshi.

  Dél Keresztje csillagkép négy, keresztet formáló legfényesebb csillaga az alfabétagamma és delta Crucis neveket viselik. Ezek közül hozzánk a gamma Crucis van legközelebb, mindössze 88 fényévre, míg a négyes legtávolabbi tagja 364 fényévre található a Földtől. A kékesfehér alfa Crucis, a kereszt alsó pontja az éjszakai égbolt 13. legfényesebb csillaga.

  A Dél Keresztje fölötti fekete tintapaca a Szeneszsák-köd, az égbolt egyik leglátványosabb, szabad szemmel is észlelhető sötét ködje. Ez az átlátszatlan csillagközi porfelhő eltakarja a mögötte lévő csillagok fényét, így egy látszólag csillagmentes űrt képez a Tejút közepén. A kereszt alatt megfigyelhető két ködös folt nem más, mint a tűzvörös IC 2948 jelű emissziós köd, valamint a jellegzetes Carina-köd.

  A Dél Keresztje nagy jelentőséggel bír a déli féltekén. Az északi félteke Nagy Göncöljéhez hasonlóan évszázadokon át segítette a hajósokat a navigációban, mivel a kereszt hosszabb tengelye majdnem pontosan a déli égi pólusra mutat. Emellett a Dél Keresztje sok déli civilizáció hitéletében is fontos szerepet játszott, és ez szerepel az Európai Déli Obszervatórium emblémájában is.

  Forrás: ESO

  Hozzászólás

  hozzászólás