Elkezdődött „Az év asztrofotósa 2019” verseny

2514

A Greenwichi Királyi Obszervatórium, az Insight Investment céggel és a BBC Sky at Night magazinjával együttműködve bejelentette „Az év asztrofotósa 2019” verseny határidőit. Az évente meghirdetett verseny során az univerzumot bemutató legszebb, leglátványosabb felvételeket keresik, legyenek azok akár több millió fényévre lévő hatalmas galaxisok vagy a sokkal közelebbi éjszakai égbolt lenyűgöző, drámai képei.

Az ESO a 2019-es versenyt is támogatja, mégpedig ismét egy zsűritag delegálásával az oktatással és közönségkapcsolatokkal foglalkozó részlegéről (education and Public Outreach Department, ePOD).

A nagy népszerűségnek örvendő, immár 11. alkalommal meghirdetett versenyre 2019. január 14-től jelentkezhetnek az érdeklődők, hogy elnyerhessék a 10 000 fontos fődíjat. A nevezés legfeljebb tíz, a verseny kategóriáiba illeszkedő kép feltöltésével történik, amire 2019. március 8-ig van lehetőségük.

„Az év asztrofotósa 2019” verseny kilenc fő kategóriája:

  • Égi tájképek – Tájképek és városképek szürkületkor és az éjszakai égbolttal, amelyen a Tejútrendszer, csillagnyomok, meteornyomok, üstökösök, együttállások, csillagképek kelése, halók, éjszakai felhők láthatók a természetes és épített földi környezet társaságában
  • Sarki fények – Az északi és déli sarki fényt megörökítő felvételek
  • Emberek és a világűr – Embereket vagy velük kapcsolatos részleteket is megörökítő felvételek az éjszakai égboltról
  • A Nap – Napfelvételek (napfogyatkozások és tranzitok is)
  • A Hold – Holdfelvételek (holdfogyatkozások és bolygófedések is)
  • Bolygók, üstökösök, kisbolygók – Minden más a Naprendszerben, beleértve a bolygókat, azok holdjait, az üstökösöket, kisbolygókat és az állatövi törmelék egyéb formáit
  • Csillagok és ködök – Mélyég-objektumok a Tejútrendszerben (csillagok, csillaghalmazok, szupernóva-maradványok, ködök)
  • Galaxisok – Mélyég-objektumok a Tejútrendszeren túl (galaxisok, galaxishalmazok, csillagasszociációk)
  • Az év fiatal asztrofotósa – 16 év alatti csillagászpalánták felvételei

Két különdíjat is kiosztanak majd: A legjobb kezdőnek járó Sir Patrick Moore-díjat annak az amatőr asztrofotósnak a legjobb képe kapja, aki hobbiját az elmúlt évben kezdte, és korábban még nem vett részt a versenyen, a Robotteleszkóp-díjjal pedig a világ legfontosabb észlelőhelyein egyre nagyobb számban működő, számítógéppel vezérelt, és az interneten keresztül a nagyközönség által is elérhető robottávcsövekkel rögzített képek legszebbikét ismerik el.

A nyertes képeket a Nemzeti Tengerészeti Múzeum szokásos évi kiállításán mutatják be 2019 őszén.

A verseny honlapja: https://www.rmg.co.uk/whats-on/astronomy-photographer-year/competition

Forrás: eso.org – ann19002-hu – Bejelentések

Hozzászólás

hozzászólás