A világ legnagyobb domború tükörtömbje kész a végső simításokra

5156

Az ESO 39 méteres Rendkívül Nagy Távcsövének (Extremely Large Telescope, ELT) optikai elemein végzett bonyolult munkálatok az ELT segédtükre, az M2 tömbjének sikeres kiöntése, hőkezelése, keramizálása, megmunkálása és savval maratása után újabb nagy mérföldkőhöz érkeztek. A tükör súlyos, 3 tonnás tömbje a kis hőtágulású ZERODURⓇ kerámialapból a német SCHOTT művekben [1] sikeresen elnyerte közel végleges alakját. A műszaki mestermű létrehozása nagy kihívás volt, a tömb pontos csiszolása a legkorszerűbb CNC gépek használatát követelte. Miután a tömböt a szállításhoz megfelelő méretű nagy ládába helyezték, Franciaországba, a Safran Reosc céghez viszik, hogy ott elvégezzék a finomcsiszolást és a polírozást.

A kép az ELT segédtükrének súlyos, 3 tonnás tömbjét mutatja. A tömb kis hőtágulású ZERODURⓇ kerámialapból a német SCHOTT művekben nyerte el közel végleges alakját (SCHOTT)

Annak ellenére, hogy csak az ELT segédtükréről van szó, az M2 mérete lenyűgöző – 4,25 méteres átmérőjével nagyobb, mint a ma üzemelő legtöbb csillagászati távcső főtükre. A SCHOTT művekben végzett 16 hónapnyi nagy pontosságú gyártási folyamat után a Safran Reosc az M2-n most a végső simításokat – a még pontosabb megmunkálást és a finompolírozást – végzi el. A francia cég a teljes optikai felületet 15 nanométeres pontosságúra fogja polírozni, a tükröző ezüstréteget és a nagyon vékony szilícium-oxid védőbevonatot pedig az ESO Paranal Obszervatóriumának vákuumgőzölő-műhelyében fogja megkapni Chilében.

A kép az ELT 3 tonnás segédtükrének műszaki átvételekor mutatja a csapatot, amelynek tagjai fontos szerepet játszottak a folyamatban (SCHOTT)

Az M2 a legnagyobb segédtükör lesz, amelyet csillagászati távcsőbe valaha beépítettek, egyben a valaha gyártott legnagyobb domború tükör is. Ilyen nagy domborulatú, aszferikus tükör előállítása figyelemre méltó kihívás – az eredmény pedig valóban jelentős példája az úttörő optikai tervezésnek. A segédtükör és 12 tonnás tartószerkezete fejjel lefelé fog lógni magasan a 39 méteres főtükör felett.

Az ELT M2 tükrének tömbje a csomagolás során a SCHOTT művekben a németországi Mainzban. A tömböt egy megfelelő méretű biztonságos ládában Franciaországba szállítják, ahol a Safran Reosc cégnél elvégzik a végső csiszolását és polírozását (SCHOTT)
Az ELT M2 tükrének tömbje – biztonságosan elhelyezve a szállítására szolgáló megfelelő méretű ládában – elhagyja a SCHOTT műveket a németországi Mainzban. A tükör tömbjét Franciaországba szállítják, ahol a Safran Reosc cégnél elvégzik a végső csiszolását és polírozását (SCHOTT)

[1] A ZERODURⓇ kerámiaüveget csillagászati távcsövekhez fejlesztették ki az 1960-as években. Hőtágulási együtthatója gyakorlatilag nulla, azaz anyaga még a legnagyobb hőmérséklet-ingadozások hatására sem tágul és húzódik össze. Kémiai szempontból az anyag nagyon ellenálló és nagyon jól polírozható. A tükröző réteget – ez alumínium vagy ezüst – általában röviddel a távcső üzembe helyezése előtt párologtatják a rendkívül sima felületre. Sok jól ismert távcső működik évtizedek óta megbízhatóan ZERODURⓇ tükrökkel, ilyen például az ESO VLT távcsőegyüttese is Chilében, a Cerro Paranalon.

Forrás: eso.org – ann19003-hu – Bejelentések

Hozzászólás

hozzászólás