Meglepő fotó: pillantás a füles kancsó fenekére

1134

Az ESO VLT távcsőegyüttesével rendkívül részletes felvételt készítettek egy vörös óriást övező gáz- és poranyagról, az ún. Toby Jug-ködről, melyet magyarul talán a Miska kancsó-köd névvel lehetne illetni.

A déli Carina (Hajógerinc) csillagképben megfigyelhető, körülbelül 1200 fényévre található IC 2220 katalógusjelű, a HD 65750 jelű vörös óriást körülvevő objektum a reflexiós ködök egyik képviselője. A csillag tömege a Napénak ötszöröse, s bár kora csak mintegy 50 millió év, fejlődési állapotát tekintve messze csillagunk előtt jár. A köd népszerű becenevét – Toby Jug – azért kapta Paul Murdin, David Allen és David Malin angol csillagászoktól, mert alakja hasonlít a régi, emberfejet formázó füles kancsókéra. Ilyenek nálunk is léteznek, ezért az objektumot magyarul talán Miska kancsó-ködnek is nevezhetnénk. A kép az ESO „Cosmic Gems programme” keretében készült, melynek célja, hogy a nagy teleszkópok reguláris tudományos észlelésre nem használható távcsőidejében a nagyközönség számára is érdekes felvételeket készítsenek, a Space Telescope Science Institute által publikált HST-képekhez hasonlóan. Természetesen az észlelések az archívumba bekerülve később akár tudományos célokra is felhasználhatók.

A ködöt a vörös óriás hozta létre, miközben fejlődése során tömegének egy részét csillagszél formájában a környező űrbe fújta. A por- és gázanyag a szénen kívül néhány egyszerű molekulát is tartalmaz – például titánium-dioxidot vagy kalcium-oxidot -, ezek az adott hőmérsékleten már nem bomlanak alkotórészeikre. A köd infravörös észleléseken alapuló részletes analízise szerint azonban a csillag fényét reflektáló porszemcsék legfontosabb összetevője a szilícium-dioxid. A mintegy 1 fényév átmérőjű köd majdnem szimmetrikus szerkezetű. Mivel a létrejöttéhez vezető folyamat egy rövid szakaszt képvisel a csillagok életében, a hozzá hasonló objektumok csak kis számban figyelhetők meg.

20131011_pillantas_a_fules_kancso_fenekere_1

Az ESO felvétele a Toby Jug-ködről, mely becenevét a füles kancsót formázó alakjáról kapta.
[ESO]

A csillagok életében a vörös óriás állapot a fejlődés vége felé következik be. Ekkorra a nukleáris fúzió üzemanyagaként leghosszabb ideig szolgáló hidrogén már csaknem teljes egészében elfogyott és a csillag atmoszférája óriási méretűre tágul. A HD 65750-hez hasonló objektumokban a szén-oxigén mag körüli héliumhéjban zajlik a magfúzió, amit esetenként egy, a csillag felszínéhez közeli hidrogénhéj övez. Néhány milliárd év múlva a Nap is vörös óriássá fog fejlődni, felfúvódott légköre valószínűleg jóval a Föld pályáján túl fog nyúlni, elnyelve mindegyik belső bolygót. A Föld sorsa a sugárzás és a csillagszél intenzitásának drámai növekedése miatt persze már jóval korábban meg fog pecsételődni, a teljes bioszféra elpusztul és minden víz elpárolog mielőtt az egész bolygó megolvad.

Forrás:

Hozzászólás

hozzászólás