Az amerikai Peregrine holdszonda vége: csütörtökön megsemmisül a Föld légkörében

4353

Új tervek szerint az amerikai Peregrine holdszondát a Föld légkörébe irányítják, ahol el fog égni, mint egy meteoroid, továbbá a hordozórakétájának az utolsó gyorsító fokozata is hasonlóan fejezi be világűrbeli útját.

Mint arról beszámoltunk, a NASA – Astrobotic Technology Company együttműködésével megépült Peregrine (‘Vadászsólyom”) holdszonda útnak indítása sikeresen megtörtént a floridai Cape Canaveral űrközpontból 2024. január 8-án hétfőn, magyar idő szerint 08:18:38-kor.

A Vulcan Centaur hordozórakéta utolsó gyorsító fokozata (cargo vagy szállító fokozat) kúpos része felett helyezkedett el rögzítve a holdszonda, miközben a rakétafokozat hajtóműve sikeresen kijuttatta a szondát a világűrbe. Ez után a holdszonda levált a szállító fokozatról.

A Peregrine holdszonda leválik a Vulcan Centaur hordozórakéta utolsó vagy szállító (cargo) fokozatól a művész elképzelése szerint (NASA, Astrobotic, India Today, 2024.01.15.).

Sajnos azonban még az indítás után néhány órán belül súlyos technikai hibák sorozata következett be, amelyek következtében a Peregrine holdszonda nem tudta teljesíteni küldetését, vagyis a leszállást égi kísérőnk igen rejtélyes ősi vulkanikus vidékén, a Gruithuisen-dómok területén. A napelemek nem fordultak a Nap felé, ezért lemerültek a szonda akkumulátorai, de még ennél is alapvetőbb és javíthatatlan hiba volt a szonda hajtóművének bekapcsolásakor nagy mennyiségű hajtóanyag elvesztése, illetve a későbbiek során is folyamatos és megállíthatatlan volt a hajtóanyagvesztés elszivárgással. A probléma egyik látható következménye volt a szonda burkolatának durva eldeformálódása, amiről egy újabb felvételt tettek közzé, amelyet az alábbi kép mutat be.

A Peregrine szonda külső burkolatán deformációk (“hullámok”) láthatók a fedélzeti kamera felvételén (Astrobotic Technology, Universe Magazine, 2024.01.15.).

Még a hajtóműhiba első óráiban a NASA és az Astrobotic szakemberei reménykedtek abban, hogy ha a szonda leszállása nem is lehetséges, de legalább a Hold közelébe megkísérlik eljuttatni a szondát. Azonban az üzemanyag elszivárgása olyan mértékűvé vált, hogy esélye sem volt a Hold közelébe jutni a szondának.

Végül az a döntés született, hogy a Peregrine űrszondát a Föld légkörébe vezérlik az üzemanyag maradékával. A Vulcan Centaur utolsó gyorsító fokozata, amelyről a szonda levált, eleve olyan pályán van, ami a Földbe vezeti a rakétafokozatot, ami szintén el fog égni a Föld légkörében.

A Peregrine földtávoli pontjánál volt 2023. január 13-án. Az útvonal a Föld felé visszavezeti a szondát (NASA, Astrobotic, Engadget.com, 2024.01.14.)

A tervek szerint a Peregrine 2024. január 18-án csütörtökön, magyar idő szerint a késő esti órákban fog belépni a Föld légkörébe. Az elméletileg meghatározott becsapódási hely Ausztrália északi partvidéke közelében lesz (l. ezt a videót) a Csendes-óceán Korall-tenger peremtengerében, de oda csak a szonda nagyobb darabjai hullhatnak le, mert jórészt el fog égni a légkörben. Az alábbi kép a szonda földközeli pályaszakaszát mutatja be és a teljes videó itt tekinthető meg.

A Peregrine szonda a légkörbe való belépése előtt 536 km-rel a Föld felszíne feletti magasságban mintegy 10,6 km/s relatív sebességgel közeledik bolygónkhoz. A szonda a képen balról közeledik (piros vonal). A piros pont Ausztrália északi partjainál a szonda felszíni vetületi pontja (NASA/JPL, Tony Dunn, Trevor Mahlmann, Twitter, 2024.01.13.).

Az alábbi képen a tervezett becsapódási hely látható az ausztrál partoktól északra, a Korall-tengeren. A legvégső nyugvóhely még változhat későbbi pályameghatározások függvényében.

A Peregrine tervezett becsapódási helye (NASA/JPL, Tony Dunn, Trevor Mahlmann, Twitter, 2024.01.13.).

A hír a GINOP-2.3.2-15-2016-00003 “Kozmikus hatások és kockázatok” projekt témaköréhez kapcsolódik.

Források:

Kapcsolódó internetes oldalak:

Hozzászólás

hozzászólás