Először detektáltak szeizmikus morajlást a Marson

5542

Több hónapos finom manőverezés után a NASA InSight leszállóegysége sikeresen befejezte a hiperérzékeny szeizmométerének telepítését a Mars felszínére. Az eszközt a bolygó belső szerkezetének megismerésére tervezték úgy, hogy úgynevezett marsrengéseket és ezek kísérő jeleit keresi. Viszont működésének megkezdése után csak pár héttel az autó méretű leszállóegység valami egyebet hallott: a légkör keltette remegést, mely folyamatosan kavarog a vörös bolygón. Ha úgy tetszik, a marsrengések a dobszóló, ezek a mikrorengések pedig a basszus.

Az első jel február elején jelent meg, a szeizmométer védőpajzsának felhelyezése után azonnal, mondta Philippe Lognonné, a párizsi Diderot Egyetem bolygókutató szeizmológusa. „Úgy gondoljuk, hogy ezek a jelek a Marsról érkező hullámokból származnak.” Hozzátette, hogy első alkalommal észleltünk ilyen mikrorengéseket más bolygón.

A NASA InSight leszállóegysége védőpajzsot helyez a szeizmométer fölé. (JPL-CALTECH/NASA)

A Földön ezek a mikrorengések mindenütt jelen vannak, legnagyobb részben a tengeri viharok és hullámverések okozzák. A Marson viszont, a sci-fi írók álmaival ellentétben, nincsenek jelenleg óceánok. Ehelyett az újonnan felfedezett zaj valószínűleg a felszínt rázó atmoszférikus szelekből származó alacsony frekvenciájú nyomáshullámokból ered, melyek sekély, hosszú periódusú hullámokat, más néven Rayleigh-hullámokat keltenek a felszínen.

Bár az InSight még nem detektált marsrengést, a mikrorengések fontos indikátorai annak, hogy az egység szeizmométere a vártaknak megfelelően működik. Az utóbbi évtizedekben a szeizmológusok a földi mikrorengéseket egyre kevésbé zavaró kellemetlenségnek, hanem értékes eszköznek kezdték tekinteni a felszín alatti szerkezetek megismeréséhez. Ez a zaj a Marson is hasonlóan hasznos lesz, lehetővé téve a kutatócsoport szeizmológusainak, hogy a kemény felszíntakaró közvetlen környezetét vizsgálják.

A szeizmométernek mindezidáig kevés alkalma volt hallgatózni, a telepítés ugyanis egy hónappal tovább tartott, mint tervezték. Azóta pedig az InSight sok időt töltött másik műszerének, a hőmérő fúrójának hibaelhárításával, miután a tervezett 5 méter mélység helyett a berendezés 30 centiméter után elakadt valamilyen kőben vagy akadályban. Most egyelőre le kellett állítani a műszer további haladását, amíg a mérnökök kidolgoznak valamilyen megoldást – erről korábbi cikkünkben olvashatnak bővebben.

Bár a mikrorengések roppant izgalmasak, mindenki, aki az InSight küldetésén dolgozik a fő attrakciót várja, a marsrengéseket. Nincs viszont okunk pánikolni, hogy még eddig nem figyeltek meg egyet sem. „Mielőtt aggódni kezdenénk, a küldetés pont ott tart, ahol vártuk.” – mondta Bruce Banerdt geofizikus, az InSight misszió vezetője. A kutatócsoport egy hónapon belül várja az első megfigyelést, de ezek valószínűleg csoportokban fognak jönni, nem pedig szépen elosztva időben. Banerdt, aki évtizedek óta készült a küldetésre türelemre int: „A várakozásnak még nincs teljesen vége.”

Forrás: Science

Hozzászólás

hozzászólás