Gyönyörű panorámafelvétellel búcsúzik az Opportunity

6003

Több mint 29 napig készült tavaly tavasszal a NASA Mars Exploration roverének, az Opportunity-nek 360 fokos panorámafelvétele a végül végleges nyugvóhelyévé lett Persevarance Valley-ról. Az Endeavour-kráter nyugati szélének belső lejtőjén elhelyezkedő Persevarance Valley lankás hullámvölgyrendszere körülbelül 220 méter hosszan ereszkedik a kráter szélétől az aljáig.

„A végső panoráma megtestesíti, miért is volt az Opportunity olyan figyelemre méltó kutató, felfedező küldetés.” – mondta az Opportunity projekt menedzsere, John Callas (NASA JPL). „A kép közepétől jobbra látható, ahogyan a háttérben emelkedik az Endeavour-kráter. Attól rögtön balra a rover nyomai látszanak egészen a horizonttól le a geológiai jellegzetességekig, melyeket a kutatóink közelebbről szerettek volna megvizsgálni. A felvétel jobb és bal szélein pedig a Persevarance Valley és a kráter alja látszik, érintetlenül és felfedezetlenül, várva a jövő marsjáróit.”

Az úttörő kutatás közel 15 év után ért véget, de az öröksége megmarad az utókornak. Az Opportunity tudományos felfedezései nagyban hozzájárultak a Mars geológiájának és környezetének megértéséhez, lefektetve a robotikus és emberes marsi küldetések alapjait a jövő számára.

Az Opportunity 2018. május 13. és június 10. között készült felvételeiből készített panorámamozaik. A kép hamisszínes az anyagok könnyebb megkülönböztethetősége érdekében. (NASA/JPL-Caltech/Cornell/ASU)
Két miniatűr kép (thumbnail) a halovány Nappal körülbelül középen az Opportunity utolsó felvételein, mielőtt az egész Marsot elnyelő porvihar elsötétítette az égboltot. (NASA/JPL-Caltech/Cornell/ASU)

A panorámafelvétel 354 egyedülálló képből áll, melyeket a rover panorámakamerája (Pancam) készített május 13. és június 10-e között, avagy az 5084-ik és az 5111-ik sol (marsi nap) között. A rögzítéséhez három különböző Pancam színszűrőt használt, melyek a 753 nm (közeli infravörös), 535 nm (zöld) és 432 nm (ibolya) érték körül centralizált tartományú fényt rögzítették. A felvétel nagyítható változata itt tekinthető meg.

Az Opportunity utolsó, befejezetlen és zajos felvétele az elsötétült égboltról. (NASA/JPL-Caltech/Cornell/ASU)

Némely kép a mozaikból (bal alsó sarok) fekete-fehér maradt, mert a napenergiával működő rovernek nem volt ideje ezeket a részeket ibolya és zöld szűrőkön keresztül is lefényképezni, mielőtt 2018 júniusában elnyelte a bolygót egy sűrű porvihar. A cikkben láthatóak az Opportunity utolsó fekete-fehér felvételei is, melyekkel azt próbálták meghatározni, mennyire átlátszatlan az égbolt a rover utolsó napján; valamint az utolsó adatdarabka is, amit a rover átküldött, egy zajos, befejezetlen felvétel az elsötétült égboltról.

8 hónap próbálkozás és több mint ezer, a kapcsolatfelvétel reményében kiküldött parancs után 2019. február 13-án a NASA befejezettnek nyilvánította az Opportunity küldetését.

Forrás: NASA JPL

Hozzászólás

hozzászólás