Hamarosan útra kel a James Webb űrteleszkóp

7921

Sikeresen lezajlottak a NASA James Webb űrteleszkóp utolsó tesztjei is, így megkezdték az indítóállomásra tartó szállítás előkészítését. A számos teszt és ellenőrzési pont azt hivatott biztosítani, hogy a világ eddigi legbonyolultabb űrobszervatóriuma a terveknek megfelelően működjön majd az űrben.

Összeszerelve és tetőtől talpig letesztelve várja a szállítását a James Webb űrteleszkóp. (Forrás: NASA/Chris Gunn)

Az előkészületek közé tartozik minden szükséges lépés ahhoz, hogy az űrtávcső biztonságosan eljusson a Francia Guyana Kourou városa mellett található indítóállomásra. Mivel már bizonyították, hogy az űrteleszkóp bírni fogja az űrbéli körülményeket és a pályára állással járó megterhelést is, a speciális tiszta szobában dolgozó technikusok most már arra koncentrálnak, hogy gond nélkül eljuttassák a távcsövet az indítás helyszínére. Az előkészületek egész szeptemberben folytatódni fognak. Mindeközben folyamatosan tesztelik a bonyolult kommunikációs hálózatát, illetve indítási gyakorlatokat is végeznek.

Amikor a James Webb megérkezik Francia Guyanába, következő lépésként a repülésre fogják felkészíteni. Ennek során többek között alaposan átvizsgálják, hogy biztosan semmi baja nem esett a szállítás során, óvatosan feltöltik hidrazinnal és nitrogén-tetroxiddal a hajtóműveket, illetve eltávolítják a piros ,,remove before flight„, azaz repülés előtt eltávolítandó alkatrészeket, amik a fontos elemeket védték az összeszerelés, tesztelés és szállítás alatt. Ezután felszerelik az ESA biztosította Ariane 5 hordozórakétára és kigurítják az indítóállomásra.

A James Webb űrteleszkóp az emberi zsenialitás mellett a kitartásról is tanúbizonyságot tett: hosszas készítése során a több mint 14 ország, 9 különböző időzónában dolgozó több ezer szakemberének földrengéseket, hurrikánokat, hóviharokat, futótüzeket, és még egy globális járványt is át kellett vészelnie. Habár a teleszkóp küldetése csak most kezdődik, azoknak, akik itt a Földön megépítették, elérkezik a pihenés ideje, tudva, hogy mindent megtettek azért, hogy az űrtávcső működjön.

A James Webb űrteleszkóp afféle origami módra behajtogatva indul el a Földről, majd a végleges pályája felé tartva fokozatosan fog kinyílni. (Forrás: ESA)

Az indítás után hat hónapnyi eseménydús üzembe helyezési időszak fogja kezdetét venni. Néhány pillanattal azután, hogy befejeződik az Ariane 5 hordozórakétán való 26 perces utazás, az űrtávcső leválik a rakétáról és automatikusan megkezdődik a napelemek nyitása. A Földtől több mint másfél millió kilométerre található keringési pontra közel 1 hónapon keresztül fog utazni, mialatt fokozatosan nyílik majd ki minden része. A napelemek nyitásának megkezdése után a teleszkóp és különböző berendezései árnyékba kerülve fokozatosan hűlni fognak.

Az ezt követő hetekben a földi irányítóközpontból folyamatosan figyelemmel kísérik a hűlést, szükség szerint fűtőpaneleket is bevetve, hogy az eszközöket érő terhelést minimalizálják. Mindeközben nyílik majd a segédtükör állványa, a főtükör, lassan bekapcsolnak az űrteleszkóp eszközei, a tolórakéták pedig pályára állítják.

Miután az űrteleszkóp lehűlt és stabilan beállt a rideg hőmérsékletekre, több hónapon át fogják igazítgatni, finomhangolni az optikát, kalibrálni a tudományos eszközöket. A mérések várhatóan körülbelül 6 hónappal az indítás után fognak megkezdődni. Bill Ochs, a James Webb projektmenedzserének szavaival szólva: ,,Miután a James Webb űrteleszkóp tesztelési fázisának végére értünk, valahányszor azokra a gyönyörű, aranyszínű tükrökre nézek, látom bennük a több ezer embert, akik fáradhatatlanul dolgoztak érte„. A James Webb űrteleszkóp a Hubble és a Spitzer űrtávcsövek nyomdokaiba lép majd, és a világ első számú űrben keringő obszervatóriumaként a Naprendszerünket, távoli csillagok körüli bolygókat, titokzatos struktúrákat vizsgál majd, valamint az Univerzumunk eredetét és a mi helyünket benne.

Forrás: NASA, ESA

Hozzászólás

hozzászólás