Holdtéglák

5225

A holdi kőművesség a Földön kezdődik! Európai kutatók holdpor-szimulánsok felhasználásával azon dolgoznak, hogy egy szép napon lakóhelyeket építhessünk természetes kísérőnkön, ezzel megalapozva az űr felfedezésének új korszakát.

A Hold felszínét szürke, finom, egyenetlen felületű szemcsés por borítja. Mivel ez a felszíni por mindenütt jelen van a Holdon, így helyszíni forrásként ideális anyaggá válhatna téglakészítéshez. Össze lehet törni, el lehet égetni és össze is lehet nyomni.

„A holdtéglák porból fognak készülni” – mondja Aidan Cowley, az ESA tudományos tanácsadója, aki jelentős tapasztalattal rendelkezik a holdi talajjal kapcsolatban. „Szilárd tömbök készíthetők belőle, amelyekből utakat, indítóállásokat építhetünk, vagy lakóhelyeket, amelyek megvédik az űrhajósokat a kíméletlen holdi környezettől.”

1,5 tonnás építőelem-darab, demonstrációs célból készítve (ESA)

Európai kutatócsoportok szerint a holdpor felhasználásával elérhetővé válhat egy állandó holdi állomás létesítése, megtörve egyúttal a földi nyersanyagoktól való függést is.

Holdpor „előállítva Európában”

A Holdat borító por szilikátokból álló bazaltos anyag, amely igen gyakori olyan planetáris testeken, amelyeken volt, vagy jelenleg is van vulkanizmus.

„A Hold és a Föld közös geológiai történettel rendelkezik, így nem nehéz a holdihoz hasonló anyagot találni, például lávafolyások maradványaiban” – magyarázza Aidan.

Körülbelül 45 millió évvel ezelőtt a mai Köln környékén számos kitörés történt. A közeli European Astronaut Centre (EAC) kutatói a területen található vulkanikus port a holdporral elég jól egyező összetételűnek találták. A jó hír pedig, hogy van belőle bőven.

A holdport helyettesítő „Európában előállított” anyagnak már neve is van: EAC-1.

A Spaceship EAC kezdeményezés résztvevői is ezzel az EAC-1 anyaggal dolgoznak, új technológiákat fejlesztenek, illetve jövőbeli holdkutatási projektekre vonatkozó terveket szőnek.

Nyomtatott 3D-s holdbázismakett (ESA/Foster + Partners)

„Az egyik legjobb dolog a holdi talajban, hogy 40%-át oxigén alkotja” – teszi hozzá Aidan. Az egyik Spaceship EAC alprojekt azzal foglalkozik, hogyan lehetne kivonni az oxigént belőle, és arra felhasználni, hogy az űrhajósok hosszabb ideig tudjanak a Holdon tartózkodni.

A Hold és a mágnesesség

A holdpor a folyamatos sugárzás miatt elektromosan töltött, aminek következtében a részecskék fel tudnak emelkedni a felszínről. Erin Tranfield biológus, az ESA holdporral foglalkozó csoportjának egyik tagja szerint még nem értjük teljesen pontosan a holdpor elektrosztatikus természetét.

„Ez eggyel több ok arra, hogy visszatérjünk a Holdra. Olyan eredeti mintákra van szükségünk a felszínéről, amelyek sugárzásnak voltak kitéve” – mondja Erin, akinek álma, hogy az első nő legyen a Holdon. A kutatásához mindössze pár gramm holdpor is elegendő lenne.

A holdtéglákról angol nyelvű bemutató videó elérhető itt:

http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2018/08/Spaceship_EAC_studying_lunar_regolith

Forrás: https://www.esa.int/Our_Activities/Human_Spaceflight/Exploration/Bricks_from_Moon_dust

Hozzászólás

hozzászólás