Irány a Hold déli poláris vidéke! Elindult az amerikai IM-1 holdszonda

2246

Úton a Hold felé egy újabb amerikai holdszonda! Csütörtök reggel magyar idő szerint 07:05-kor sikeresen útnak indult az amerikai Intuitive Machines magánvállalat holdszondája a Hold déli poláris vidékén tervezett leszállásra.

A nemrég kudarccal végződött amerikai Astrobotic magánvállalat Peregrine („Vándorsólyom”) holdszonda küldetése után most 2024. február 15-én csütörtökön reggel magyar idő szerint 07:05-kor sikeresen elindult a Hold felé az amerikai Intuitive Machines magánvállalat első holdszondája (IM-1 vagy más néven Nova C) a floridai Cape Canaveral űrközpont 39A starthelyéről. Egyébként az IM-1 startjára többszöri halasztás után került sor.

Az alábbi két kép a SpaceX Falcon-9 hordozórakéta startját mutatja.

Az Intuitive Machines magánvállalat IM-1 holdszondájának éjszakai startja a SpaceX-9 Falcon hordozórakétájával. A floridai Cape Canaveral űrközpontból 2024. február 15-én, magyar idő szerint 07:05-kor startolt az űreszköz (NASA, LIVE, SPACE.COM, YouTube).
Az IM-1 holdszonda startja a floridai Cape Canaveral űrközpontból 2024. február 15-én. A SpaceX-9 Falcon hordózórakéta sikeresen elhagyta a 39A starthelyet (NASASpaceflight LIVE, YouTube).

A NASA élő közvetítésben mutatta be a startot:

Az IM-1 holdszonda leszállóegysége, az Odysseus Lander, ami a tervek szerint nagy pontosságú leszállást fog végrehajtani a Hold déli poláris vidékén, ami azt jelenti, hogy a kijelölt leszállási pontot mintegy 100 méteren belül kell hogy elérje. Az IM-1 ebből a szempontból is egy technológiai kísérlet lesz, hasonlóan a tavaly augusztus 23-án sikeresen leszállt indiai Chandrayaan-3 holdszondához, valamint a január 19-én Holdat ért japán SLIM-hez (Smart Lander for Investigating Moon). Az IM-1 amerikai szonda hat fedélzeti műszert visz magával égi kísérőnk titokzatos déli poláris vidékének tanulmányozására. A leszállóegység össztömege mintegy 1900 kg, aminek legnagyobb részét a pálya- és leszállási manőverekhez szükséges üzemanyag teszi ki. A fedélzeti hasznos teher, vagyis a műszerek és berendezések tömege mintegy 100 kg.

Művészi elképzelés szerint így nézhet ki a Holdon az amerikai Intuitive Machines IM-1 küldetésének Odysseus leszállóegysége (NASA, Intuitive Machines).

Az IM-1 kijelölt leszállóhelye a Hold déli sarkvidékén levő mintegy 24 km átmérőjű Malapert A kráter és vidéke. (A Malapert A kráter holdrajzi közelítő koordinátái: déli szélesség 80,4 fok, nyugati hosszúság 3,4 fok, vagyis közelebb esik a Hold déli pólusához, mint a tavaly sikeresen leszállt indiai Chandrayaan-3 holdszonda leszállóhelye.) A kráter környezete viszonylag sima, kevésbé lejtős vagy durva felszínű terület, ami a biztonságos leszállást lehetővé teszi. A Malapert A kráter a mintegy 69 km átmérőjű nagyobb Malapert-kráter egyik mellékkrátere. A Hold déli sarkvidékén több olyan terület és kráter is van, amiket nem vagy csak részben tud megvilágítani a Nap és így várható, hogy ezeken a területeken vízjég is található. Többek között ezért is fontos a Hold poláris vidékeinek, különösképp a déli sarkvidékének tanulmányozása.

A Malapert-kráter nevét Charles Malapert (1581-1630) jezsuita csillagászról kapta, aki az akkor spanyol fennhatóság alatt levő Németalföldön tevékenykedett.

Az alábbi kép az Odysseus leszállóegység kijelölt leszállóhelyét mutatja a NASA LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) szondája LROC nagylátószögű kamerája által készített felvételen.

Az Odysseus leszállóegysége kijelölt leszállóhelye a Malapert A kráter vidéke (a képen balra). A nagyobb, mintegy 69 km átmérőjű Malapert-kráter egy része a képen alján látható. A Malapert-kráter szatellit krátereit az ABC nagybetűi jelölik (NASA/GSFC, ASU, LRO/LROC).

A most útnak indult IM-1 holdszonda sikeres leszállása esetén az eddigi utolsó amerikai holdraszállás, az Apollo-17 holdexpedíció után az Intuitive Machines első holdszondája (IM-1) Odysseus leszállóegysége lesz több mint fél évszázad után az első amerikai holdraszálló egység. (Az egyébként a kudarccal végződött Peregrine holdszonda lett volna az első ilyen küldetés több mint 50 év után.)

A hír a GINOP-2.3.2-15-2016-00003 “Kozmikus hatások és kockázatok” projekt témaköréhez kapcsolódik.

Források:

Videó NASASpaceflight (YouTube, 2025.02.15.)

IM-1 start időpontja (SPACE.COM, 2024.02.14.)

Six NASA instruments will fly to the Moon – IM-1 (NASA)

Kapcsolódó internetes oldal:

Űrvilág (2024.02.15. 07:20)

Űrvilág (2024.02.12 07:15)

MCSE hír (2024.01.29.)

MCSE hír (2023.08.24.)

Hozzászólás

hozzászólás