Képes beszámoló a napészlelők nyolcadik találkozójáról

3136

A Magyar Csillagászati Egyesület Napészlelő Szakcsoportja immár nyolcadik észlelő találkozóját rendezte meg június 23-án szombaton, 10:00 és 18:00 között az Óbudai Polaris Csillagvizsgálóban. Ezeket a találkozókat 2011 óta minden évben a nyári napforduló közelébe eső valamelyik szombaton rendezik meg. A mostani találkozóra röviddel egy hidegfront átvonulása után került sor és bár felhők vonultak az égen, de azért hosszabb időre sütött ki a Nap közöttük. A tavalyi találkozóhoz képest most összehasonlíthatatlanul kedvezőbb volt az idő, mert akkor csak délutánra lett egy kis derült az addig esőfelhős borult égbolt után.

A találkozón összesen 25-30 napészlelő és érdeklődő vett rész, köztük többen több évtizede észlelő amatőrcsillagászok, mint például Áldott Gábor, Mátis András, Molnár Iván (rendszeresen visszatérő vendég Szlovákiából) és Dr. Zseli József. Az alábbi csoportképen a résztvevők láthatók Áldott Gábor klasszikus, faállványon lévő 76,2 mm-es f/15 Tasco refraktora mellett.

A napészlelők nyolcadik találkozójának csoportképe 2018. június 23-án az Óbudai Polaris Csillagvizsgáló teraszán (kép: a szerző felvétele).

A Polaris 20 cm-es lencsés távcsövére szerelt Herschel-prizmával fehér fényben, illetve az MCSE tagsága és érdeklődők jelentős adományai segítségével beszerzett speciális napészlelő műszerrel, a 80 mm-es Lunt hidrogén-alfa távcsővel is történtek megfigyelések. A Lunt a 20 cm-es refraktor oldalára fiahordó szerelésben van felerősítve és párhuzamosítva.

Vizuális napmegfigyelés a Polaris Csillagvizsgáló kupolájában a közvetlenül a 200/2470 mm-es D&G refraktorral fehér fényben (kép: a szerző felvétele).
Egyszerre két észlelő is megfigyelheti a Napot a Polaris Csillagvizsgáló kupolájában a 200/2470 mm-es D&G refraktorral fehér fényben (balra), illetve a főműszer oldalára azzal párhuzamosan szerelt 80 mm-es Lunt naptávcsővel a hidrogén-alfa tartományban (jobbra) (kép: a szerző felvétele).

Áldott Gábor a találkozóra elhozta a nagyszerű, klasszikus 76,2 mm-es f/15-ös Tasco refraktorát Az alábbi képen a Tasco refraktor felállítása, a mechanika összeszerelése látható.

Áldott Gábor (jobbra) és Molnár Iván (balra) a 76,2 mm-es Tasco refraktor állványára szereli az ekvatoriális tengelyrendszert (kép: a szerző felvétele).
Áldott Gábor 76,2 mm-es f/15-ös Tasco refraktora készen áll a Nap megfigyelésére (kép: a szerző felvétele).

A Zeiss-refraktorok is a napészlelők kedvelt, bár ma már nehezen beszerezhető műszerei közé tartoznak.

Egy kitűnő Zeiss kisrefraktor készen áll a Nap megfigyelésére (kép: a szerző felvétele).
Egy Skywatcher 80/600 mm-es ED refraktor előkészítése (kép: a szerző felvétele).

Egészen kis objektív átmérőjű távcsövek is alkalmasak a Nap megfigyelésére, illetve bemutatására. A képen a szerző 5 cm-es, egy eredetileg vezető-kereső távcsőnek a Nap megfigyelésére általa továbbfejlesztett változata látható azimutális, finommozgással ellátott mechanikán és fotóállványon. Az eredeti távcsövet energiacsökkentő objektív fólia, Amici-prizma egy 5 x 1,25″-es manuális szűrőváltó, valamint egy árnyékoló ernyő egészíti ki.

Egy 5 cm-es keresőtávcső volt a legkisebb napteleszkóp (a szerző műszere és felvétele).

A program során  több érdekes előadás hangzott el, például a 20. sz. második felétől a hazai amatőrcsillagászok napmegfigyeléseinek történetéről, a Nap járdacsillagászati bemutatásáról, egy Celestron-11-es (közel 28 cm-es főtükör átmérőjű) Schmidt-Cassegrain-távcsővel történő napmegfigyelésekről, egy általános iskola két tanulójának a Kutató Gyerekek tanulmányi versenyén a Nap kutatásával kapcsolatos sikereiről, illetve szép napfelvételek készítéséről, azok műszertechnikai hátteréről és az eredmények bemutatásáról. A következő néhány kép az előadásokról szól és az előadókat mutatja be.

Dr. Hannák Judit, az MCSE Napészlelő Szakcsoport vezetőjének két előadása is volt: a hazai amatőrcsillagászati napmegfigyelések történetéről, valamint a Nap járdacsillagászati bemutatásáról (a szerző felvétele).
Molnár Iván (jobbra) (Negyed község [Neded], Nyitrai kerület, Szlovákia) előadása egy Celestron-11 (C11) távcsővel történő napmegfigyelésekről (kép: a szerző felvétele).
Ifjú napészlelők, illetve napfizikusok, Csallóközi Vilmos és Kerekes Kázmér bemutatása, akiket Majzik Lionel (balra) általános iskolai tanár, amatőrcsillagász és asztrofotós készített fel a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskolában (Budapest-Nagytétény) a Kutató gyerekek Tudományos Konferenciájára (kép: a szerző felvétele).
Dr. Zseli József (Nagyvenyim) a napészlelő műszereit és csodálatosan szép napfelvételeit mutatta be (kép: a szerző felvétele).

A Napészlelő találkozók elmaradhatatlan kellékei az asztali napóra és a „hintaló”, ez utóbbival a Nap kivetített képét lehet egyszerre több érdeklődőnek biztonságosan bemutatni.

A Polaris Csillagvizsgáló asztali „hordozható” napórája (kép: a szerző felvétele).
A Nap képének kivetítésére alkalmas „hintaló” (távolabb), valamint az előtérben az 5 cm-es kis refraktor (kép: a szerző felvétele).

A napészlelők találkozójának „főszereplője”, maga a Nap egy jól megfigyelhető és június 20-tól elég gyors ütemben kifejlődött napfoltcsoportot mutatott, amelynek jelölése AR12715 (röv. AR2715). Egy kisebb, tőlünk elforduló aktív terület, az AR2713 is megfigyelhető volt a napkorong pereménél.

A napkorong és rajta két aktív terület: a látványos AR2715 ás AR2713 a körülötte megfigyelhető fáklyamezővel (kép: NASA SDO/HMI).

Köszönjük a találkozó megszervezését és lebonyolítását a szervezőknek. Reméljük, hogy jövőre is szép derült, a Nap megfigyelésére alkalmas idő lesz, addig is derült eget és sok érdekes napészlelést kívánunk!

A hír megjelenését a GINOP-2.3.2-15-2016-00003 “Kozmikus hatások és kockázatok” projekt támogatta.

Kapcsolódó internetes oldalak:

Hozzászólás

hozzászólás