Kicsomagolva és tesztelésre készen áll a Mars 2020

3980

Az alábbi, 2019. október 4-én készített time-lapse videóban a NASA Jet Propulsion Laboratory mérnökeit látjuk, ahogyan kezeslábasban távolítják el a Mars 2020 roverét borító, antisztatikus védőfólia legalsó rétegét a tesztelés előtt. A Mars 2020 rovere olyan mintákat fog gyűjteni, melyeket a jövőben visszahozunk majd a Földre, így rendkívül szigorú tisztasági intézkedések vannak érvényben, hogy elkerüljük a majdani marsi minták földi szennyezőanyagokkal való beszennyezését. Paul Boeder, a Mars 2020 szennyezés-ellenőrzésének vezetőjének elmondása szerint biztosítják, hogy mindig patyolattisztaság legyen, hiszen nem csak az összeszerelés és a tesztelés során, hanem az ezek közötti szállítás során is mindennek makulátlannak kell maradnia.

Az antisztatikus fólia első rétegének eltávolítása után (a time-lapse videó készítése előtt) a csapatok 70%-os izopropil alkohollal aprólékosan lemosták az alsóbb réteget, valamint a járművet is, ami a rovert hozta. Később a rovert átszállították a Szimulátor Épület főtermébe. Az elkövetkezendő hetekben egy hatalmas vákuumkamrába kerül majd, ahol felületi termikus teszteket fognak végezni rajta. Ennek az egyhetes értékelésnek során azt figyelik majd, hogy a különböző műszerei, rendszerei és alrendszerei hogyan teljesítenek a Marson várható rideg, szinte vákuum környezetben.

A NASA Mars 2020 roverének építéséért és műveleteinek irányításáért a JPL felel. A rover 2020 júliusában egy United Launch Alliance Atlas V típusú rakétán fog indulni a Cape Canaveral légierő bázisának Space Launch Complex 41 állomásáról. A felbocsátásért a NASA floridai Kennedy Space Center Launch Services programja felel. A rover 2021. február 18-án landol majd a Jezero kráterben, és ezzel a bolygófelfedezések történetének első olyan űreszköze lesz, amely képes a leszállási szekvencia alatt precízen megváltoztatni leszállásának pontos helyét.

A borítóképen a Mars 2020 rover legtetején levő kamera látható összeszerelés után (NASA/JPL-Caltech).

Forrás: NASA JPL

Hozzászólás

hozzászólás