Friss képek a sikeres üstökösrandevúról

1070

Az előzetes terveknek megfelelően a NASA Stardust-NExT (Stardust New Exploration of Tempel 1) űrszondája magyar idő szerint február 15-én hajnali 05:49-kor 181 km-es távolságra repült el a 9P/Tempel 1-üstökös magja mellett. Az elrepüléskor minden rendben történt, a legközelebbi találkozás körüli 10 percben sem szakadt meg a rádiókapcsolat amiatt, hogy a szonda antennája elfordult a Földtől, mert a kamerák az üstököst követték. Az üstökösmagról 72 nagyfelbontású kép készült, melyeket csak kedd reggel kezdett a szonda a Földre sugározni. Ezután kezdődhetett meg a képek kiértékelése és közülük néhánynak a közzététele. Az este tartott sajtótájékoztatón végül öt képet mutattak be.

Milyen is volt az a fedélzeti kamera, amellyel a felvételek készültek? A Stardust-NExT navigációs kamerája (NAVCAM) objektívje egy 202 mm átmérőjű, hat tagból álló, f/3,5 fényerejű Petzval lencse, tehát egy igen jól korrigált optika. Az ilyen típusú lencsét Petzval József magyar mérnök-matematikus és feltaláló alkotta meg 1840-41 körül. A kamera a szondán "periszkópként" működik, mert egy forgatható fényterelő tükör juttatja bele a fényt, így az üstökös közelében levő porszemcsék nem károsítják. A Stardustot eredetileg a 81P/Wild 2-üstökös kómájában található por begyűjtésére tervezték, nem pedig nagyfelbontású, részletes képek készítésére. Ezért a kamera felbontása elmarad a később épített Deep Impact mögött, így a Stardust-NExT pályáját úgy tervezték, hogy jobban megközelítse az üstökösmagot és a korábbi képek felbontását.

A Stardust-NExT űrszonda fedélzeti navigációs kamerája. A kamera rendszer össztömege mintegy 12 kg és elektronikája 18 wattot vesz fel (kép: NASA Goddard Űrközpont, NSSDC).

Remény van arra, hogy Deep Impact űrszonda 2005-ben készült felvételei, valamint a Stardust-NExT mostani képeinek összehasonlításával a Tempel 1-üstökös magján történt változásokat is ki lehet mutatni, illetve a Deep Impact idején létrehozott becsapódási alakzatot (krátert vagy mélyedést) is azonosítani lehet. Ahogy már említettük, a Stardust kamerájának felbontása nem annyira jó, mint a Deep
Impact képfelvevője
volt, ám ez utóbbi kissé életlen képet adott, míg a Stardust-NExT kamerával nincs ilyen probléma. Sőt, bizonyos különleges
képjavító eljárásokkal tovább élesíthetők lesznek az új
képek.

 

A 9P/Tempel 1-üstökös magja a Stardust-NExT űrszonda 2630 km távolságból. A többi kép itt tekinthető meg (NASA)

Kedd estig a NASA a felvételek többségét közzé tette, ezekből mi egy távolabbit és egy legközelebbit mutatunk be. A közelebbi képen az üstökösmagnak az a része látható, amelyen 2005-ben
a Deep Impact 370 kg-os próbateste a mag felszínébe csapódott.  Reméljük, az elmúlt öt és fél évben az üstökös aktivitása nem "tüntette el" az akkor képződött felszíni alakzatot.

Az üstökös magja a Stardust-NExT űrszonda 946 km távolságból készített felvételén. A többi kép itt tekinthető meg (NASA)

A NASA Discovery Programja keretében megvalósított Stardust program mintegy 300 millió dolláros összköltségéhez képest a Stardust-NExT további 20 millió dollárt emésztett fel. Ez alig 7 százaléka az eredeti programénak, de így is egy új és teljes Discovery szintű űrprogram valósult meg, köszönhetően a gondos tervező és előkészítő munkának.

Forrás:

Kapcsolódó internetes oldalak:

Hozzászólás

hozzászólás