Két csóvája van a zöld üstökösnek

1773

Február 24-én kerül földközelbe a C/2007 N3 (Lulin)-üstökös, amely fényszennyezéstől mentes, sötét égboltú helyről már szabad szemmel is látható, mint halvány, ködös felhőcske. A 60 millió km-es távolság már elegendően kicsi ahhoz, hogy részletesen tanulmányozzuk az üstökös különleges szerkezetét, ami digitális felvételeken tűnik elő a legjobban. Ezekből készítettünk egy válogatást, mellyel biztatni szeretnénk a hazai észlelőket is, hogy készítsenek fotókat a "kétcsóvás üstökösről", majd pedig küldjék el felvételeiket a hirek@csillagaszat.hu címre.

A franciaországi Chante-Perdrix Obszervatóriumban január 21-én készült CCD-felvételen a gázcsóva villás szerkezetet mutat, a porcsóva viszont még gyengén fejlett. Mivel közel vagyunk az üstökös pályasíkjához, a porcsóva a Nap felöli oldalon, ellencsóvaként látható. (C. Rinner és F. Kugel felvétele)

Január 28-án már sokkal jobban látszott az üstökös. A három 6 perces felvételből készített animáció szintén a Chante-Perdrix Obszervatóriumban készült.

Michael Jäger február 5-ei felvétele az egyik legszebb a témában (20 cm-es asztrográf + Sigma 6303L CCD)

Üstökösünk a Mérleg csillagkép legfényesebb csillaga, a Zuben el Genubi mellett, ami egyben látványos kettőscsillag is (α Librae). Gregg Ruppel felvétele egy 10 cm-es asztrográffal készült február 6-án.

Jesus Pelaez of Padilla de Arriba animációján nem is az üstökös a lényeg, hanem a képen áthúzó temérdek geostacionárius műhold.

Február 17-én a gázcsóva leválását és új képződését figyelték meg a Chante-Perdrix Obszervatóriumból. Az animáció tizennégy 5×30 másodperces felvételből készült (C. Rinner és F. Kugel felvétele)

Mindenfajta képfeldolgozási trükköt bevetett Jack Newton ezen a február 18-ai képen, ám az eredmény önmagáért beszél.

 

Rolando Ligustri fantasztikus animációja 5 órányi időtartamot ölel át. A február 22-ei képeken a 13,9 magnitúdós (291) Alice kisbolygó is látható. Az utolsó felvételen közvetlenül az üstökös feje mellett, az ioncsóva fényes felhőjében látható.

 

Linkajnáló:

Hozzászólás

hozzászólás