Meleg, felhős nyárutó a Titanon

878

A Szaturnusz Titan nevű holdja Naprendszerünk egyetlen olyan bolygókísérője, mely sűrű légkörrel (a felszínen mérhető légnyomás mintegy másfélszerese a földinek) és ennek megfelelően időjárással rendelkezik. Az egzotikus égitestről a 2004 óta a Szaturnusz térségében keringő Cassini-szonda, valamint az űreszköz által "csomagként” szállított, a Titan felszínére 2005 januárjában leszálló Huygens-egység révén szereztük meg jelenlegi ismereteink túlnyomó részét. A vizsgálatok szerint a Titanon dinamikus légkörzési jelenségek játszódnak le, ami az atmoszférában erős felhő- és csapadékképződéshez, míg a felszínen (ahol a hőmérséklet rendkívül alacsony, alig éri el a -180 fokot) szénhidrogénekből (metán, etán) álló folyók, tavak (esetleg tengerek) létezéséhez vezetnek.

A Cassini-küldetést irányító szakemberek kiemelt figyelmet fordítanak a hold felhőrendszerének folyamatos tanulmányozására, melytől a Titan komplex időjárási rendszerének megértését remélik. A kutatásban vezető szerepet vállaló Párizsi és Nantes-i Egyetem munkatársai a napokban tették közzé az űrszonda 2004 júliusa és 2007 decembere között elvégzett légkörmegfigyeléseinek elemzését, melyek érdekes eredményekkel szolgáltak.

A jelenleg használt légköri modellszámítások szerint 2005-től kezdődően a déli félgömb felett lévő felhőmennyiségnek jelentősen csökkennie kellett volna, mivel a nyári évszak lassan véget ér (a Szaturnusz és holdrendszere mintegy 30 év alatt kerüli meg a Napot, ezért a Titanon egy-egy évszak kb. 7-8 évig tart). Ezzel szemben a Cassini még 2007 végén is meglehetősen aktív és kiterjedt felhőrendszereket talált, különösen az egyenlítői és közepes szélességi körök mentén. A kutatók szerint a felszíni, ill. alacsonylégköri hőmérséklet a vártnál jóval lassabban változik, emiatt a felhők mozgása, keletkezése és eltűnése is hosszabb időskálán zajlik le. Ez pedig arra utal, hogy a Titan déli oldalán a csillagászati ősz kezdetekor (mely 2009 augusztusában következik be) is folytatódik a kissé melegebb, nedvesebb időjárás.

Ezen az infravörös képen jól látszik egy, a Titan déli pólusa közelében lévő, kiterjedt felhőrendszer (NASA/JPL/University of Arizona/University of Nantes)

A Cassini a napokban közelítette meg újra a Szaturnusz egzotikus holdját, s hamarosan újabb, ezúttal 2010 őszig tartó méréssorozatba kezd – a legfrissebb adatok, valamint a 2007 decembere óta eltelt időszakból származó mérések feldolgozása még pontosabb választ adhat a Titan klimatikus viszonyaival kapcsolatos kérdésekre.

Forrás: Astronomy.com, 2009.06.05.

Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólás

hozzászólás